Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкопни работи са унищожили част от непроучени територии на археологически комплекс в Русе

Снимка: Радио Видин

Изкопни работи са унищожили част от непроучените още територии на археологическия комплекс Сексагинта Приста в Русе. Строителните работи са били прекратени незабавно със заповед на кмета Пламен Стоилов, а директорът на Регионалния исторически музей доц. Николай Ненов е уведомил Министерството на културата.

Русенска строителна фирма е трябвало да ремонтира оградата на Военния клуб на улица "Одрин", но да спази указанията, дадени с протокол от министъра на културата и да не засяга по-дълбоки пластове, тъй като тази част е в сърцето на римската крепост  Сексагинта Приста, каза директорът на музея доцент Ненов и допълни:

С багера са изкопали дълбочина в широчина, 40 метра. Това е забранено, защото е от категория А, от степента на охрана на археологическия обект.

Сред изхвърлените камъни, археолозите са намерили един жертвеник от трети век с надписи, които ще бъдат проучени от специалистите на музея. Доцент Ненов описа и щетите, които са нанесени на крепостта:

Със сигурност част от кулата и една стена са изгребани. Вижда се как е разбиван камъкът, как са извадени камъни от стената. Освен това със сигурност археологическите пластове около крепостната стена, както и около кулата са изгребани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени