Ина Кънчева е Полин Виардо в документален филм за прочутата оперна прима

Полин Виардо
Снимка: Уикопедия
Младата оперна певица Ина Кънчева е Полин Виардо, пианистът Людмил Ангелов - Шопен и Лист, в документален филм за прочутата прима "Полин Виардо - Духът на една Дива" на Мария Арангелова, съобщи БТА. Продукцията разказва за създаването и премиерата на едноименния театрален концерт с режисьор и сценарист Марий Росен. Прожекциите са на 8, 9, 10 и 11 януари от 18.00 ч. в Културния център G8, съобщават организаторите. Филмът - с продължителност 48 минути, на български език с английски субтитри - въвежда зрителите зад кулисите, в творческия процес и артистичните търсенията на екипа в срещата с таланта и магнетичната аура на известната оперна певица Полин Виардо (1821-1910). Инициатори за създаването на филма са фондациите "Културни перспективи" и "Пиано Екстраваганца".
Сензация в оперната музика, Полин Виардо си сътрудничи с композитори от ранга на Берлиоз, Майербер, Гуно, Масне, но и композира активно и публикува над 200 песни в периода 1841-1905 година. Талантът й печели възхитата на Лист, Шопен, Шуман, Менделсон, Сен-Санс. Самата Виардо в писмо до свой приятел отбелязва: Мисля, че изпитвам повече гордост от парите, които изкарвам с кратките си музикални наброски, отколкото от тези, които печеля като певица! Силен характер, голям талант и омагьосваща романтична природа, Полин провокира силния интерес на Тургенев. Въпреки че точното естество на отношенията им може завинаги да остане неизвестно, безспорна е тяхната емоционална и професионална връзка - от първата им среща през първия сезон на Виардо в операта на Санкт Петербург до кончината на руския писател. Романтичната им, артистична връзка е силен акцент както в театралния спектакъл, така и в документалната продукция, която проследява сценичното действие, но предлага и интервюта с екипа и основния инициатор на проекта - Ина Кънчева. Марий Росен успява да пресъздаде не само наситения с емоции, срещи, триумф и поражения живот на Полин Виардо, а и ключовите фигури около нея - Жорж Санд, Алфред дьо Мюсе, Иван Тургенев. Силно е актьорско присъствие на Елена Атанасова, която влиза от роля в роля, с помощта на майсторското сценично решение на Мариета Ценова, отбелязват от екипа.


Още от категорията
Църквата

За девета поредна година ще се проведе "Арт Емона"

В село Емона за девето поредно лято ще се проведе „Арт Емона“ – фестивал на изкуствата с благотворителна цел. Средствата от фестивала се използват за укрепване и реставриране на църквата „Св. Николай Мирликийски“ в село Емона.        На 17 август началото на фестивала ще даде проф. Боян Биолчев, който ще прочете негов разказ на публиката. В..

публикувано на 15.08.18 в 17:27

Най-сложната приказка на Оскар Уайлд като поп опера

„… Всяка вечер младият рибар излизаше в морето и хвърляше мрежите си във водата. Когато вятърът духаше откъм сушата, той не хващаше нищо или хващаше съвсем малко, защото това бе гневен вятър с черни крилe и бурни вълни се издигаха срещу него. Но когато вятърът духаше към брега, рибите идваха от дълбините, оплитаха се в мрежите му и той ги..

публикувано на 15.08.18 в 15:32
Площад „Пиаца гранде“, Локарно

Акценти от международния кинофестивал в Локарно

Тази година 72-рият Международен фестивал в Локарно , един от най-старите и престижни кинофестивали в света, се състоя от 1-ви до 11-ти август.   Първото му издание е през 1946 г., а традиция са прожекциите на централния площад „Пиаца гранде“, който може да побере 8000 зрители под открито небе. Наградата за най-добър режисьор бе връчена на Доминга..

публикувано на 15.08.18 в 14:24

Как се реставрират 150-200-годишни български носии

За силата и паметта на българската носия ще стане дума в следващите минути в „Радиокафе“. Възстановяването и съхраняването на българските традиции и култура, въплътени в духа на българската носия. Това е мисията на Работилница „Родолюбие“, зад която стои Андрей - родолюбив българин, с когото се срещна Катя Василева.   Той..

публикувано на 15.08.18 в 11:50
Юри Лазаров

"Чичо Весо Облия... отново" - 69 упражнения по стил на Юри Лазаров

"Чичо Весо Облия...отново" е озаглавена книгата на журналиста Юри Лазаров, който представя ново допълнено издание. "Основният герой чичо Весо вече не е между живите. Решихме с приятели да преиздадем книгата в негова памет, като моята задача се свеждаше до това да допиша още малко истории. Това е реплика на един много известен френски..

публикувано на 15.08.18 в 10:50
Добриела Попова (вляво) и Елена Кънева в студиото на предаването.

Златният август на редакция "Хумор и сатира"

Да се смеем, да се веселим, да се забавляваме, да слушаме предаванията на редакция "Хумор и сатира" , всеки ден през август! Уникална, ваканционна възможност да чуем отново моменти от златните архиви. Смешно и тъжно, забавно и комично, че и трагично понякога, нали се намира само на крачка от ... от противоположното, както всички знаем. А дори и да не..

публикувано на 15.08.18 в 09:05
Велко Кънев

Отварят музей на Велко Кънев в родното му Елхово

Постоянна експозиция по повод 70-годишнината от рождението на български актьор Велко Кънев ще бъде открита днес в родния му град Елхово. За тази цел общинският съвет е предоставил двуетажна къща в центъра на града. Идеята за подобна ретроспективна експозиция е от две години, а неин главен организатор е Община Елхово, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 15.08.18 в 04:41