Ина Кънчева е Полин Виардо в документален филм за прочутата оперна прима

Полин Виардо
Снимка: Уикопедия
Младата оперна певица Ина Кънчева е Полин Виардо, пианистът Людмил Ангелов - Шопен и Лист, в документален филм за прочутата прима "Полин Виардо - Духът на една Дива" на Мария Арангелова, съобщи БТА. Продукцията разказва за създаването и премиерата на едноименния театрален концерт с режисьор и сценарист Марий Росен. Прожекциите са на 8, 9, 10 и 11 януари от 18.00 ч. в Културния център G8, съобщават организаторите. Филмът - с продължителност 48 минути, на български език с английски субтитри - въвежда зрителите зад кулисите, в творческия процес и артистичните търсенията на екипа в срещата с таланта и магнетичната аура на известната оперна певица Полин Виардо (1821-1910). Инициатори за създаването на филма са фондациите "Културни перспективи" и "Пиано Екстраваганца".
Сензация в оперната музика, Полин Виардо си сътрудничи с композитори от ранга на Берлиоз, Майербер, Гуно, Масне, но и композира активно и публикува над 200 песни в периода 1841-1905 година. Талантът й печели възхитата на Лист, Шопен, Шуман, Менделсон, Сен-Санс. Самата Виардо в писмо до свой приятел отбелязва: Мисля, че изпитвам повече гордост от парите, които изкарвам с кратките си музикални наброски, отколкото от тези, които печеля като певица! Силен характер, голям талант и омагьосваща романтична природа, Полин провокира силния интерес на Тургенев. Въпреки че точното естество на отношенията им може завинаги да остане неизвестно, безспорна е тяхната емоционална и професионална връзка - от първата им среща през първия сезон на Виардо в операта на Санкт Петербург до кончината на руския писател. Романтичната им, артистична връзка е силен акцент както в театралния спектакъл, така и в документалната продукция, която проследява сценичното действие, но предлага и интервюта с екипа и основния инициатор на проекта - Ина Кънчева. Марий Росен успява да пресъздаде не само наситения с емоции, срещи, триумф и поражения живот на Полин Виардо, а и ключовите фигури около нея - Жорж Санд, Алфред дьо Мюсе, Иван Тургенев. Силно е актьорско присъствие на Елена Атанасова, която влиза от роля в роля, с помощта на майсторското сценично решение на Мариета Ценова, отбелязват от екипа.


Още от категорията

БНТ показва на 21 октомври филма: “Ричард Клайдерман: да свириш Аделин“

Екип на БНТ беше в Париж за среща със световноизвестния пианист Ричард Клайдерман, който тази година отбелязва 40-годишен юбилей на сцената със световно турне в Европа, Азия и Америка. В края на ноември и началото на декември той ще бъде и в България за два големи концерта. Тази неделя, 21 октомври, от 20:45 ч, в рубриката „В кадър“ на БНТ ще..

публикувано на 18.10.18 в 19:30

"Безкрайната градина" е българското заглавие, избрано за първия Европейски филмов фестивал

Дебютният филм на режисьора Галин Стоев "Безкрайната градина" е българското заглавие, избрано за първия Европейски филмов фестивал в столицата на Катар. Форумът в Доха започна днес и ще продължи до 23 октомври в Музея на ислямското изкуство. Ще бъдат показани 10 филма от 10 страни, сред които Австрия, Германия, Италия, Испания, Франция и Швеция. 

публикувано на 18.10.18 в 17:59
Томас Едисън

От продавач на бонбони и вестници до велик изобретател

„Възможността се пропуска от повечето хора, защото е в работнически дрехи и изглежда като работа“. Това е написал преди повече от век известният изобретател Томас Алва Едисън, с чието име се свързва друга крилата фраза в същия дух: за деветдесет и деветте процента труд и единият процент талант. Резултатът на практика води да рекордните 1093 патента...

публикувано на 18.10.18 в 17:05
Ара Гюлер говори на изложба в Истанбул през ноември 2017 г.

Почина известният фотограф Ара Гюлер

Световноизвестният фотограф Ара Гюлер почина в нощта срещу четвъртък в Истанбул на 90-годишна възраст. Във вечерните часове той е получил сърдечен удар и е бил откаран в интензивно отделение в болница, където по-късно е издъхнал. Ара Гюлер е от арменски произход. Той е роден на 16 август 1928 г. в квартал "Бейоглу", Истанбул. Започва да работи..

публикувано на 18.10.18 в 15:50
Афиш на Килър Джо

Театър "Зад канала" представя "Килър Джо“ от Трейси Летс

Малък градски театър "Зад канала" представя на 18, 19 и 27 октомври „Килър Джо“ от Трейси Летс. Макар през 2011-а пиесата да е превърната във филм, а в главната роля да е Матю Макконъхи, режисьорът Стайко Мурджев сподели за предаването „12+3“ по „Хоризонт“, че не се притеснява да я постави на сцена, а в главната роля е Малин Кръстев: "Това е..

публикувано на 18.10.18 в 15:17

Юбилейна изложба на Иван Б. Иванов

Експозицията на художника, познат обикновено с името Иван Б. Иванов, в галерия „Райко Алексиев“ е назована „Избрано“. Защото авторът е подбрал да покаже 60 свои творби от различни периоди – в имагинерни цветове, различни гами и структури. Зад всяка картина стои тематичен цикъл, никога не остава сама. А „Имагинерни структури“, „Генезис“, „Сигли“, „Земя“,..

публикувано на 18.10.18 в 15:04
Скулптурът Андрей Врабчев

Скулпторът Андрей Врабчев: Страхът от другия е това, което ни прави лесни за манипулация

В България битува стереотип, че хората в Македония са с промити мозъци или вярващи в антична цивилизация. Това се използва „за непрекъснатото напомпване на някакви псевдопатриотични позиции, които в края на краищата блокират прогреса за това ние да общуваме активно“. В Македония пък е налаган стереотипът, че българите са „окупатори“ и „татари“, но..

публикувано на 18.10.18 в 14:55