Ина Кънчева е Полин Виардо в документален филм за прочутата оперна прима

Полин Виардо
Снимка: Уикопедия
Младата оперна певица Ина Кънчева е Полин Виардо, пианистът Людмил Ангелов - Шопен и Лист, в документален филм за прочутата прима "Полин Виардо - Духът на една Дива" на Мария Арангелова, съобщи БТА. Продукцията разказва за създаването и премиерата на едноименния театрален концерт с режисьор и сценарист Марий Росен. Прожекциите са на 8, 9, 10 и 11 януари от 18.00 ч. в Културния център G8, съобщават организаторите. Филмът - с продължителност 48 минути, на български език с английски субтитри - въвежда зрителите зад кулисите, в творческия процес и артистичните търсенията на екипа в срещата с таланта и магнетичната аура на известната оперна певица Полин Виардо (1821-1910). Инициатори за създаването на филма са фондациите "Културни перспективи" и "Пиано Екстраваганца".
Сензация в оперната музика, Полин Виардо си сътрудничи с композитори от ранга на Берлиоз, Майербер, Гуно, Масне, но и композира активно и публикува над 200 песни в периода 1841-1905 година. Талантът й печели възхитата на Лист, Шопен, Шуман, Менделсон, Сен-Санс. Самата Виардо в писмо до свой приятел отбелязва: Мисля, че изпитвам повече гордост от парите, които изкарвам с кратките си музикални наброски, отколкото от тези, които печеля като певица! Силен характер, голям талант и омагьосваща романтична природа, Полин провокира силния интерес на Тургенев. Въпреки че точното естество на отношенията им може завинаги да остане неизвестно, безспорна е тяхната емоционална и професионална връзка - от първата им среща през първия сезон на Виардо в операта на Санкт Петербург до кончината на руския писател. Романтичната им, артистична връзка е силен акцент както в театралния спектакъл, така и в документалната продукция, която проследява сценичното действие, но предлага и интервюта с екипа и основния инициатор на проекта - Ина Кънчева. Марий Росен успява да пресъздаде не само наситения с емоции, срещи, триумф и поражения живот на Полин Виардо, а и ключовите фигури около нея - Жорж Санд, Алфред дьо Мюсе, Иван Тургенев. Силно е актьорско присъствие на Елена Атанасова, която влиза от роля в роля, с помощта на майсторското сценично решение на Мариета Ценова, отбелязват от екипа.


Още от категорията

Домът на „Драган Цанков“ 24 – филиал на Софийска градска художествена галерия

През тази седмица беше представен официално новият филиал на Софийската градска художествена галерия – той се намира на столичния булевард „Драган Цанков“ №24, в дома на художника Дечко Узунов, чиято 119-ата годишнина от рождението се наврши на 22 февруари. Там, в ателието на твореца, беше открита изложба с работи от фонда на галерията под наслов..

публикувано на 23.02.18 в 19:05
Борис Панкин

Тази вечер е премиерата на постановката „Да, господин премиер“ в Сатиричния театър

Днес и утре е премиерата на постановката на Борис Панкин „Да, господин премиер“ в Сатиричния театър. В интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Панкин обясни, че това е пиеса за избирателите: Историята на премиера е историята на един посредствен кандидат-политик, който по стечение на обстоятелствата и глупостта на избирателите..

публикувано на 23.02.18 в 17:00
Пастелната картина „Хористите“ с размери 32 см на 27 см е рисувана през 1877 г.

Открадната картина на Дега открита в автобус край Париж

Картина на френския художник Едгар Дега, открадната от музей в Марсилия преди 9 години, бе открита в автобус до Париж, съобщи френският министър на културата, цитиран от АФП. Франсоаз Нисен заяви, че митничари открили пастелното платно, за което се смята, че струва около 800 000 евро, в багажното отделение на автобус, спрян на отбивка от..

публикувано на 23.02.18 в 16:58

Необикновените приключения на футболиста Нане Стоичко

Един български футболен талант броди по Европата и света, като хвърля в недоумение всички със своите подвизи. В неговата родина възторжени спортни репортери разказват за похожденията му в кръчмата „Весела България”. Действащи лица: Нане Стоичко - голмайстор, международна футболна звезда Руси Банков - лицензиран футболен агент Стойне Никодимов - деятел,..

обновено на 23.02.18 в 15:27

Желко Иванкович за първи път с книга на български

Малко се знаят днес имената на съвременните поети, особено на тези от така наречените „малки езици“, които мощната машина на маркетинга и рекламата не иска да припознае и така остават далеч от евентуалните си читатели. Има обаче имена, които си струва да бъдат запомнени. Едно от тях е на Желко Иванкович (1954). Той е сред най-добрите съвременни поети на..

публикувано на 23.02.18 в 14:35
Франсис Макдорманд получава наградата за най-добра актриса за ролята си в

Франсис Макдорманд – фурията на Холивуд

Трагикомедията и абсурдът дебнат от всеки ъгъл на „Три билборда извън града“ и те подканват да се вгледаш по-сериозно в историята на харизматичната в отчаянието и агресията си „каубойка“ Милдред Хейс, която е готова на повече от всичко, за да раздаде справедливост за смъртта на дъщеря си. Макар филмът на режисьора Мартин Макдона да заслужава повече от..

публикувано на 23.02.18 в 14:10

Петър Чухов остава носител на наградата "Иван Пейчев"

Петър Чухов със стихосбирката си „Адdicted“ печели националната награда за лирика "Иван Пейчев" за 2017 година и при повторното гласуване на журито с 5:4 гласа. До прегласуване   на носителя на наградата се стигна, след като през декември миналата година от Съюза на българските писатели заявиха, че нямат достатъчно представителство в журито. На..

публикувано на 23.02.18 в 12:48