Ина Кънчева е Полин Виардо в документален филм за прочутата оперна прима

Полин Виардо
Снимка: Уикопедия
Младата оперна певица Ина Кънчева е Полин Виардо, пианистът Людмил Ангелов - Шопен и Лист, в документален филм за прочутата прима "Полин Виардо - Духът на една Дива" на Мария Арангелова, съобщи БТА. Продукцията разказва за създаването и премиерата на едноименния театрален концерт с режисьор и сценарист Марий Росен. Прожекциите са на 8, 9, 10 и 11 януари от 18.00 ч. в Културния център G8, съобщават организаторите. Филмът - с продължителност 48 минути, на български език с английски субтитри - въвежда зрителите зад кулисите, в творческия процес и артистичните търсенията на екипа в срещата с таланта и магнетичната аура на известната оперна певица Полин Виардо (1821-1910). Инициатори за създаването на филма са фондациите "Културни перспективи" и "Пиано Екстраваганца".
Сензация в оперната музика, Полин Виардо си сътрудничи с композитори от ранга на Берлиоз, Майербер, Гуно, Масне, но и композира активно и публикува над 200 песни в периода 1841-1905 година. Талантът й печели възхитата на Лист, Шопен, Шуман, Менделсон, Сен-Санс. Самата Виардо в писмо до свой приятел отбелязва: Мисля, че изпитвам повече гордост от парите, които изкарвам с кратките си музикални наброски, отколкото от тези, които печеля като певица! Силен характер, голям талант и омагьосваща романтична природа, Полин провокира силния интерес на Тургенев. Въпреки че точното естество на отношенията им може завинаги да остане неизвестно, безспорна е тяхната емоционална и професионална връзка - от първата им среща през първия сезон на Виардо в операта на Санкт Петербург до кончината на руския писател. Романтичната им, артистична връзка е силен акцент както в театралния спектакъл, така и в документалната продукция, която проследява сценичното действие, но предлага и интервюта с екипа и основния инициатор на проекта - Ина Кънчева. Марий Росен успява да пресъздаде не само наситения с емоции, срещи, триумф и поражения живот на Полин Виардо, а и ключовите фигури около нея - Жорж Санд, Алфред дьо Мюсе, Иван Тургенев. Силно е актьорско присъствие на Елена Атанасова, която влиза от роля в роля, с помощта на майсторското сценично решение на Мариета Ценова, отбелязват от екипа.


Още от категорията

"Капана фест" очаква своята публика от 1 до 3 юни

Разширяваме разнообразието на музикалните сцени на фестивала с доста участници от други страни, казва Никола Сивков , главен изпълнителен директор на фондация SoulCity , организатор на "Капана фест" - Пловдив. Събитието тази година ще бъде от 1 до 3 юни с програма, в която има много музика, която ще звучи на четири сцени. Освен бандите от Румъния,..

публикувано на 20.05.18 в 16:40
Хироказу Коре-Еда

Режисьорът Хироказу Коре-Еда спечели главната награда на 71-вия кинофестивал в Кан - "Златната палма"

Японският режисьор Хироказу Коре-Еда спечели главната награда на 71-вия кинофестивал в Кан - "Златната палма", предадоха световните агенции. Италианският актьор Марчело Фонте бе отличен с наградата за най-добра мъжка роля за участието си в бруталната криминална драма "Кучкарят". Казахстанската актриса Самал Еслямова бе удостоена с приза за най-добра..

публикувано на 20.05.18 в 09:46
Актьорите Веселин Цанев, Валентин Ганев, Йорданка Стефанова и Кирил Бояджиев (отляво надясно).

Звездните гадатели посред бял ден

В предаването „Звезди посред бял ден“ на легендарната редакция „Хумор и сатира“ нещата биха били плашещо сериозни, ако всъщност не бяха плашещо комични, което може би е в крайна сметка почти едно и също. От зоркия поглед на репортерката Йорданка Стефанова нищо не може да остане скрито, дори и бъдещето. Тя знае, на коя врата да почука, кои кодови..

публикувано на 20.05.18 в 08:50

В Габрово бе закрит Международният фестивал на спектаклите за един актьор "Бегемот"

Международният фестивал на спектаклите за един актьор в Габрово беше закрит с връчване на наградите за най-добър актьор и най-добра актриса. В тазгодишното издание на театралното събитие бяха представени 13 моноспектакъла. Спектакли на Български театри гостуващи от Румъния, Русия, Грузия и САЩ бяха представени на цента на фестивала..

публикувано на 19.05.18 в 23:56
Част от уникалните ретро автомобили

Ретро возила на парад в София за Деня на шофьора

Уникални модели автомобили от 30-те, 40-те, 50-те и 60-те години на миналия век бяха показани на традиционния ретро парад в столицата, който се провежда всяка година в първата събота след Спасовден. Този ден  се отбелязва и като Ден на шофьора. Пред храм -паметника Св. "Александър Невски"  имаше над 200 автомобила и близо 100 мотоциклета. Стоян Сентов..

обновено на 19.05.18 в 14:02

И отново – Европейската нощ на музеите

Предстои едно от най-интересните и очаквани събития в културния живот – Европейската нощ на музеите. На 19 май, за четиринайсти път публиката ще може не само да се разходи из залите на много български музеи – безплатно, но и да се забавлява и дори да участва в различните програми, които ще бъдат представени специално за тази нощ. Надсловът, избран от..

обновено на 19.05.18 в 09:53
Проф. Андреа Петьо (вляво) и българския еврокомисар Мария Габриел.

Проф. Андреа Петьо получи наградата „Мадам дьо Стал“

На 16 май проф. Андреа Петьо от Централния европейски университет в Будапеща стана носител за 2018 г. на наградата „Мадам дьо Стал“ на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA). Професор Андреа Петьо е историк, работи в областта на джендър изследванията и колективната памет и има множество публикации. От тях на български е преведена..

публикувано на 19.05.18 в 09:35