Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Не мисля, че Гърция ще излезе от еврозоната

Снимка: блог на Руслан Трад

Твърди се, че ако СИРИЗА спечели изборите в Гърция, страната ще излезе от еврозоната, което аз не мисля, че е възможно в момента. СИРИЗА и да спечелят изборите по начина, който се очаква от тях, поне за момента не мисля, че Гърция ще среже пътя си по този начин.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Руслан Трад.

Тези популистки изказвания на много политици не само в Гърция, но и в останалите европейски държави, разбира се, довеждат до затягане на редиците на по малките партии, по-крайните партии, независимо дали са десни или леви, но нито една от тези партии всъщност не посмя да направи една реално крайна стъпка, нито във Франция, нито във Великобритания. Сякаш когато се стига до управлението, нещата стоят по малко по-различен начин.

Трад очаква изборите в Буркина Фасо, Мианмар и Аржентина да променят международната обстановка през идната година.

Изборите в Мианмар са важни за целия регион на Югоиточна Азия според анализаторите, защото ще се отразят и на международните контакти на държавата:

Към момента парламентът в Бирма е съставен главно под влиянието на армията и повечето, които участват в самия парламент, също са и военни. Това е в рязък контраст с публичния образ, който армията се опитва да направи, че в Бирма в момента има полуграждански парламент. Промяна в държавата ще се отрази неимоверно на всички отношения на Бирма със съседните държави  и отделно на международните интеси, които има в Бирма заради ресурсите, с които държавата разполага. Там има изключително много международни компании, които имат интереси и засега статуквото е абсолютно безпроблемно за тях.

Аржентина има силна икономика и е важна държава за Латинска Америка и за политиката на САЩ в региона, коментира Тард. Сегашният президент няма как да се кандидатира отново:

В момента политическият елит спазва по-скоро антиамериканска политика спрямо едни големи инвестиции, които се случиха в Аржентина, за сметка на опасност от намеса във вътрешните дела на държавата и се очаква, че изборите в Аржентина могат да доведт до изгоден за Щатите политически партньор. Затова и се наблюдават.

Буркина Фасо се намира в изключително сложен район, а това са първите избори в страната от началото на 80-те години.

Трад, който е автор на филма „Лица от войната“, свързан с начина по който се възприема „Ислямска държава“ в района на Северен Ирак, е на мнение, че американските, а донякъде и британските медии, са обърнали много внимание на повърхностното, показано от групировката, но почти са липсвали задълбочени анализи.

"Ислямска държава" бяха превърнати в звездите на телевизионния ефир. Всяко тяхно видео, всяко действи, което предпиема организацията, беше и продължава да бъде митологизирано. В Ирак положението е подобно. С войниците, с които се срещнтахме на две от фронтовите линии с „Ислямска държава“, а ние бяхме на 600 – 700 метра от позициите на „Ислямска държава“, това беше главната тема. Войниците също говориха за организацията като нещо митологично, нещо, което ги напада вечер.

Задълбоченият анализ показва, че вътрешното положение в Ирак, Сирия, Йемен и други проблемни страни в Близкия Изток, е изключително важно за израстването на структури като „Ислямска държава“. Групировката се стреми да установи реална власт върху завзетите територии и да се превърне в истинска държава. Журналисти, пребивавали в завзетите земи, дори свидетелстват за строеж на училища, разказа той:

Границите на „Ислямска държава“ според мен вече са достигнати, и скоро едва ли ще се променят. Останах с впечатлението, и на място, и сега, когато се завърнах, че желанието да се справят със заплахата „Ислямска държава“ като че ли липсва. Има показни акции, съобщаване за това, че се извършват операции – въздушни удаари, подпомагане на части, които воюват срещу  „Ислямска държава“, но като че ли голямата картина е за едно бездействие.

Турция и Саудитска Арабия няма да позволят на групировката да завземе повече територии, смята Трад. "Ислямска държава" са заплаха, но за хората в Близкия Изток, а не за Западния свят, коментира журналистът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени