Подпалиха редакцията на германския вестник "Хамбург Моргенпост"

| обновено на 11.01.15 в 12:04
Снимка: интернет

Тази нощ неизвестни извършители подпалиха сградата на германския вестник „Хамбургер Моргенпост”. Вестникът препечата карикатурите на френското издание „Шарли Ебдо”, но все още не е ясно дали става дума за атентат, свъран с убийството на карикатуристите в Париж.

Сградата на редакцията на вестник „Хамбургер моргенпост” е пламнала в 2 часа и 22 минути. Едновременно с това неизвестните извършители са изпочупили с камъни прозорците. Няма постадали хора при нападението. Води се разследване, като вече има двама заподозрени, заявиха от прокуратурата.

Пожарът е обхванал две помещения от редакцията, но е бил изгасен бързо. Унищожени са доста архивни броеве и документи. Според полицията обаче журналистите ще могат да работят в редакцията.

Дали има връзка между атентата и препубликуването на карикатурите на Мохамед от „Шарли Ебдо”, е основният въпрос, по който се движи и следствието. Все още обаче никой не е поел отговорност и няма направени изявления за причината за нападението. Редакторите на вестника също засега избягват коментарите. В онлайн изданието си журналистите написаха: Димът още е по коридорите, полицията в момента работи.

В четвъртък на водещата си страница „Хамбургер моргенпост” публикува карикатури от „Шарли Ебдо” със заглавието: Толкова свобода трябва да има!

От тази сутрин сградата и работещите в нея се охраняват от частна охрана.


Още от категорията

Протестите продължават и тази вечер в много градове, блокади на Орлов мост, Прохода на републиката и при Хасково

В столицата стотици протестиращи блокираха булевардите „Цар Освободител“ и „Васил Левски“, а също и Орлов мост. Около 200 души се включиха в протестното шествие, което тръгна по централните улици на Благоевград. Срещу бедността в България и липса на алтернатива за младите хора се обяви протестното шествие в Благоевград, което днес е..

обновено на 19.11.18 в 22:26

Влаковете между Благоевград и Петрич спрени заради инцидент в Кресненското дефиле

Инцидент с пътнически влак за София е станал в района на село Черниче, община Симитли, малко преди 19 часа.   Локомотивът се е ударил челно в скала, паднала на релсите, и е спрял в електрически стълб точно преди да завлече композицията в река Струма. Във влака са пътували 55 души. Пострадали, без опасност за живота, са осем. Сред ранените са..

обновено на 19.11.18 в 22:20
Арно Пигилер в БНР

Ученици и студенти стават политици за три дни в симулация на политическия живот у нас

Проектът "Модел Република България" позволява на ученици и студенти да влязат в ролята на депутати, министри и президент. Проектът започва във вторник в Министерството на труда и социалната политика и ще продължи три дни. Сред обсъжданите теми в симулацията ще бъде и приемането на бюджет. Младежите искат да изчистят името на  политиката,..

публикувано на 19.11.18 в 20:14

Четвърто огнище на птичи грип в Пловдивско

Четвърто огнище на птичи грип е открито за по-малко от два месеца в Пловдивска област. След огнищата в Манолско Конаре, в Трилистник и в Богданица, където заразата беше при кокошки, във ферма в село Чоба са заразени близо 2000 патици. Птиците ще бъдат умъртвени, а собствениците ще  бъдат обезщетени. Определена е 3-километрова предпазна зона около..

публикувано на 19.11.18 в 20:06

Безлов: Около 120 000 души са получили български документи, въпросът е какъв процент са без произход

Не знам доколко бърза проверка може да покаже процента от подобни нарушения, защото знаем за някакъв брой сънародници от български произход, които са получили документи – 115-120 000 души. Въпросът е какъв процент от тези документи са на хора без произход.  Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Тихомир Безлов – старши анализатор в..

публикувано на 19.11.18 в 19:07

Всички пътища в Община Враца са обработени срещу заледяване

Всички улици и пътища в Община Враца са почистени и обработени със сол срещу заледяване, съобщиха от общинския пресцентър. Снежната покривка във Враца и в околните населени места достигна сутринта 20 сантиметра. С 9 специализирани машини на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство", са разпръснати 100 тона сол срещу..

публикувано на 19.11.18 в 18:35

Глоби за пропуските при почистване на пешеходните зони от сняг в Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански ще наложи финансови глоби за пропуските в работата на фирмите по снегопочистването на пешеходните зони. Общинската фирма “Паркстрой“ продължава отстраняването на клони в резултат на падналия сняг. На фирмите, ангажирани със снегопочистването, няма да се плаща за несвършена работа. Така коментира кметът на..

публикувано на 19.11.18 в 18:28