Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тазгодишната награда "Златен глобус" за най-добър филм спечели "Юношество"

Наградите "Златен глобус" бяха раздадени в Бевърли Хилс, Калифорния. 72-рата церемония приключи с наградата за най-добър филм.

Призът за най-добър филм беше връчен на Boyhood – филм за подрастващото поколение, който е сниман в продължение на 12 години. Семейната драма донесе също награда за най-добра поддържаща женска роля за Патриша Аркет и за режисьор за Ричард Линклейтър .

Соченият за фаворит Birdman, събрал 7 номинации, не отговори на очакванията. Лентата за популярен в миналото филмов герой, който се опитва да постави пиеса на Бродуей, получи две награди – за Алехандро Гонзалес Иняриту, който взе статуетка за най-добър сценарист, и за Майкъл Кийтън – за най-добър актьор във филм, мюзикъл или комедия.

След като беше номиниран осем пъти, Кевин Спейси успя да спечели приз за най-добър актьор в телевизионна драма за участието си в сериала на онлайн платформата "Нетфликс" House of Cards.

В категорията за филми – при жените наградата получи Джулиан Мур за най-добра актриса, а Еди Редмейн – за най-добър актьор.

Изненадваща победа в категорията за най-добър телевизионен мюзикъл или комедия. Златният глобус бе връчен на сериала Transparent на сайта "Амазон", в който главното действащо лице е Джефри Тамбор в ролята на мъж, който си е сменил пола. В емоционална реч създателят на Transparent Джил Солоуей посвети наградата на Лийа Алкорн – сменил пола си тийнейджър, който миналия месец почина след предполагаемо самоубийство. Сериалът донесе и първият "Златен глобус" за Джефри Тамбор, който грабна награда за най-добър актьор в сериал – комедия или мюзикъл. Тамбор посвети наградата си на обществото, което е избрало да промени пола си.

Биографичният филм за Мартин Лутър Кинг Джуниър "Селма" е с четири номинации и отбеляза историческо постижение тази година – режисьорът Ава Диверне е първата чернокожа жена – режисьор, която получи номинация за "Златен глобус". Филмът за граждански права спечели награда за най-добра песен за Джон Леджънд и рапъра Комън.

Руската лента "Левиатан" бе фаворит в категорията за чуждестранен филм.

53-годишният актьор Джордж Клуни получи специалната награда на името на Сесил Би Де Мил, която се връчва всяка година на онези, които имат "отличителен принос" в света на шоубизнеса. Клуни, който беше със значка, на която пишеше "Аз съм Шарли", благодари за признанието, поздрави своята съпруга Амал и окуражи тези, които не са спечелили награди. Той говори и за шествието във Франция, като каза: Ние няма да живеем в страх.

С бурни овации и ставане на крака присъстващите показаха подкрепа за жертвите на терористичните атаки във Франция. Президентът на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд Теор Кингма се обяви за свободата на словото от Северна Корея до Париж.  По-късно Джарет Лето, който връчи наградата за най-добра поддържаща женска роля, заяви на френски "Аз съм Шарли".

По време церемонията, която залага предимно на забавни моменти и не е така строго официална както "Оскар"-ите, основна тема на шегите на водещите Тина Фей и Ейми Полър беше Северна Корея заради хакерската атака срещу киностудията "Сони".

Номинираните и победителите от "Златен глобус" са мерило за предстоящите награди "Оскар", чиито номинации ще бъдат обявени в четвъртък. Наградите се връчват от името на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която е съставена от 90 репортери от 55 държави.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна