Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Респектиращо умен поет

Казва се Кирил Василев и това е едва третата му книга, но отдавна е име, което се знае и уважава в средите на онези, които наистина разбират от поезия. Той не шуми около себе си и едва ли има профил с много „лайквания” във Фейсбук. Просто защото е от изчезващата порода талантливи, смислени и скромни автори. Писането му е директно, честно, с достойнство, философско, но далеч от умозрителността и скуката, които са чести спътници на такава поезия.
Ето какво казва за него Ани Илков: Точно заради трите поетични книги на Кирил Василев има смисъл да се върнем отново към понятието за философска поезия. А Владимир Сабоурин коментира: Пред изличените граници на Рим и Вселената, където всяка точка може да се разглежда като център, тъй като периферията е станала безкрайна, първичният стоически жест на модерността е време да отстъпи на едно състрадание към твърде човешката смъртност на всичко и на един размисъл за нищото след нищото. Това е една от, ако не и най-добрата поетична книга, писана в последно време.
Издателката Цветанка Еленкова представи в свой превод и „Галисийски песни” на Розалия де Кастро, която се счита за родоначалник на модерната галисийска литература.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна