Респектиращо умен поет

Казва се Кирил Василев и това е едва третата му книга, но отдавна е име, което се знае и уважава в средите на онези, които наистина разбират от поезия. Той не шуми около себе си и едва ли има профил с много „лайквания” във Фейсбук. Просто защото е от изчезващата порода талантливи, смислени и скромни автори. Писането му е директно, честно, с достойнство, философско, но далеч от умозрителността и скуката, които са чести спътници на такава поезия.
Ето какво казва за него Ани Илков: Точно заради трите поетични книги на Кирил Василев има смисъл да се върнем отново към понятието за философска поезия. А Владимир Сабоурин коментира: Пред изличените граници на Рим и Вселената, където всяка точка може да се разглежда като център, тъй като периферията е станала безкрайна, първичният стоически жест на модерността е време да отстъпи на едно състрадание към твърде човешката смъртност на всичко и на един размисъл за нищото след нищото. Това е една от, ако не и най-добрата поетична книга, писана в последно време.
Издателката Цветанка Еленкова представи в свой превод и „Галисийски песни” на Розалия де Кастро, която се счита за родоначалник на модерната галисийска литература.

Още от категорията

Асен Блатечки и Койна Русева на бургаска сцена

Пиесата  „ Лъжата", режисирана от Борислав Чакринов , всъщност поставя вечните въпроси за истината. За предимството да я прикриеш и за недостатъците от разкриването й. За това нужна ли е д оминиращата роля на филтър и посредник в разпространението на очевидни факти. Спектакълът на френския драматург Флориан Зелер ще се играе на 20 октомври..

публикувано на 26.09.17 в 20:10

Коя е "Кръстовата планина"

Една забележителна книга, която представя мащабния краеведски труд на  Костадин Глушков , посветен на Родопите, вече е на книжния пазар.  Тя се нарича "Кръстовата планина" и излиза с подкрепата на община Чепеларе и Българския съюз за защита на Родопите. И това не е случайно, защото Чеп еларе  на два пъти е административен център на Рупчос -..

публикувано на 26.09.17 в 20:10
Галерия „Академия“ открива изложбата „Илия Петров – 70+1 непознати рисунки“. Тя е предоставена от Националния литературен музей и се организира съвместно с Националната художествена академия.

Илия Петров - 70+1 непознати рисунки

Илюстрации към художествени творби и рисунки на друга тематика от художника Илия Петров  се представят за първи път в реставриран вид тази вечер в изложбата под надслов „Илия Петров - 70 плюс една непознати рисунки“. Това каза уредникът на Къщата-музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново д-р Радка Пенчева, която гостува в студиото на предаването..

публикувано на 26.09.17 в 18:00

Чаровно лято с неизбежните му там неприятности

116-ият сезон на трупата на Народния театър „Иван Вазов“ се открива с пиесата „Чудаци“ на Максим Горки . Предпремиерните представления са днес и утре, а премиерните – на 28-и и 29-и септември на камерната сцена. За 17-и път Народният театър става дом за творба на един от най-прочутите световни драматурзи. Не само 150-годишнината от рождението на..

публикувано на 26.09.17 в 16:59

Бестселър, любим на Обама и Бил Гейтс, излезе на български език

„Варварски дни” на Уилям Финеган, в превод на Елена Кодинова, е вече на книжния ни пазар. Авторът е политически журналист, познат от страниците на авторитетното американско списание „Ню Йоркър“ с репортажите си от горещи конфликти  и публикациите си по въпросите на расизма в Южна Африка и бедността в Третия свят. Сериозната му кариера обаче..

публикувано на 26.09.17 в 16:35

Английска класика в „Две сини очи“

За първи път на български език излезе „Две сини очи“ – една от ранните творби на двукратно номинирания за Нобелова награда за литература английски писател Томас Харди. Той е сред най-видните класици и обичани романисти на английската литература от средата на 19 век. Самият той разделя своите 14 романа на три групи: „експериментални“; „романтични и..

публикувано на 26.09.17 в 14:35
Фрагмент от плаката на изложбата

Легенди в злато - Тракийски съкровища от България в Берген

Под формата на приказно приключение в миналото на траките, в норвежкия град Берген е представена изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ . За първи път норвежката публика има възможност да види отблизо най-прочутите тракийски съкровища, превърнали се в емблема за този период по нашите земи: Панагюрското, Боровското, Летнишкото и др...

публикувано на 26.09.17 в 13:48