Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Бенвенисти: Тази вечер ще отдадем почит към жертвите на тероризма, независимо от етнос и религия

Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Централната софийска синагога ще бъде отслужена религиозна служба в памет на жертвите от атентата в Париж. Организатори са Организацията на евреите в България „Шалом“ и Израелтянският духовен съвет.

Службата довечера е поклон към нашето вътрешно неудобство от това, че се случват такива неща както в Париж, така и в Нигерия, и в други части в света. Това каза в предаването „Нещо повече“ Максим Бенвенисти – председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. Той посочи, че не са канени официални гости, но всеки, който има желание, е добре дошъл на церемонията.

Смущава ме това, че ние сме вперили погледа си в Париж, но сме забравили, че наскоро в Нигерия загинаха също хиляди хора, а преди няколко дни 16 души бяха убити от камикадзе. Ние всички сме хора, независимо от религия, цвят на кожата и етнос. Тази вече в една нормална възпоменателна религиозна церемония ще отдадем почит към всички жертви на тероризма, независимо от етнос, вяра и религия.

Бенвенисти смята, че причината за случващото се е в големите пропасти - големите пропасти в потреблението, големите пропасти в достъпа до различни видове материални и не само материални блага, големите пропасти в позицията ни в обществото:

Това, че в един ред ще застанат канцлер, президент, министри – това е чудесно, но това няма да реши въпроса. Винаги си пожелаваме да бъдем единни в борбата с тероризма, но това рядко се превръща в реалност. Трябва да се борим срещу пропастите. Докато има пропасти, ще има хора от двете страни на тази пропаст. Тези, които се чувстват ощетени, ще търсят своя реванш с всякакви средства. Трябва да се запълват пропастите. Ние трябва да намерим тези, които са готови да запълват пропастите, защото иначе ни чакат и по-лоши дни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени