Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестициите в ценни книжа стават все по-популярни на българския фондов пазар


Инвестициите в ценни книжа стават все по-популярни на българския фондов пазар след срива на лихвите по депозитите в банките. Тенденцията се наблюдава от средата на миналата година, след кризата с Корпоративна търговска банка, коментира за "Хоризонт" инвестиционният консултант Светозар Абрашев:

Наблюдавахме такъв процес през миналата година, когато започнаха да падат по-драстично лихвите и когато наблюдавахме тежката ситуация в банковия сектор. Имаше една лека вълна от инвеститори, които обърнаха по-голямо внимание на капиталовия пазар и мисля, че този процес ще набира все повече сила в бъдеще.

Според експертите, ако са управлявани добре, парите на фондовата борса могат да носят в пъти по-голяма доходност, отколкото в банките:

В различното време човек може да постигне много големи доходности, но също трябва и да бъде и много предпазлив заради рисковете, които носят инвестициите в такъв вид финансови инструменти. Колкото по-голям риск се стремят да поемат, толкова по-голяма може да бъде възвръщаемостта от дадена инвестиция, смята Светозар Абрашев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!