Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Глобата на КФН за "Икономедия" е безпрецедентна форма на цензура

Снимка: БГНЕС

Като безпрецедентна форма на цензура определи адвокат Александър Кашъмов глобата, която Комисията за финансов надзор (КФН) наложи на "Икономедия" преди дни. Ако трябва да сравняваме с времето преди 1989-а година, ние никога не сме виждали такива уродливи и явни форми на проява на цензура, каза той в предаването "Преди всички".

Рекордната глоба от 160 хиляди лева беше наложена на медийна група "Икономедия" за публикации, окачествени като съставляващи пазарни манипулации, заради отказа журналистите да разкрият източниците си на информация.

Със същите аргументи със 100 хиляди лева е глобено и изданието "Зовнюз" от Враца. Става въпрос за публикации около банковата криза през юни месец.

Според Александър Кашъмов има съмнения за едностранчив подход на КФН спрямо определени медии:

Медии, свързани с кръга около Делян Пеевски, бяха изключително гласовити преди и по време на кризата с КТБ, но не сме виждали по никакъв начин да бъдат санкционирани. Така че има нещо очевидно тенденциозно и едностранчиво.

Решението на КФН е особено тежък удар срещу свободата на словото в България, подчерта Кашъмов:

Местните медии в България, които едва свързват двата края и които са изключително важни за местната общност, разказват за нередностите на място, критикуват властимащите и бизнеса. Тези нещастни медии, в които работят по двама-трима, понякога по един журналист, да бъде глобена със 100 хиляди лева, това означава на практика закриване на медията.

На врачанския "Зовнюз" е наложена глоба за това, че публикува репортаж за случващото се във Враца покрай кризата с КТБ – информация, която тече и по всички централни печатни и електронни медии.

Цялото интервю с Александър Кашъмов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени