Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За нощ изчезна патината на две от фигурите на пл. "Батенберг" в Русе

Снимка: Ася Пенчева

Две от бронзовите женски фигури във фонтана на площад "Батенберг" в Русе осъмнаха без оригиналната си патина. Композицията, дело на скулптора акад. Любомир Далчев, е част от фонтан, създаден преди 50-те години на миналия век.

Районът пред музея в Русе се ремонтира по европейски проект на стойност 5,5 милиона лева. Никъде и никой обаче не е предвиждал да се пипат по какъвто и да е начин фигурите във фонтана. Фактът, че две от скулптурите осъмнаха без патината си и заблестяха в златисто, разбуни духовете в града.

Мая Кубратова – художник и преподавател в Националното училище по изкуствата, обясни:

Почиствайки отгоре, ти всъщност слизаш надолу, а естествената патина от години, която е станала, тя си е истинското, най-хубавото нещо, това не можеш да го постигнеш с толкова години станало, те и патинирани са донесени и времето ги е патинирало допълнително, как ще се направи туй нещо сега? За мене е необяснимо. Може би все пак трябваше да се консултират с един скулптор, не знам.

Своето мнение изрази и скулпторът Георги Радулов:

Всеки скулптор, когато му се излее статуята от бронз, първата работа е да я патинира, защото времето прави патина, обаче за да може да стане това така контролно, правим патината веднага, а сега не знам кой нагъл отиде да съсипе статуите.

Архитект Павел Дочев, който е проектант на ремонта, отговори  на колегите си така:

И нека никой да не претендира, че са паметници на културата. В цяла България след 40-а година няма обявен официално обявен паметник на културата, който да е създаден след 1940-а година.

В понеделник най-вероятно от общинската управа ще дадат обяснение по случая, който скандализира културната общественост на Русе.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени