Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Не очаквам ценови шок от влизането ни в еврозоната

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Не може да се очаква ценови шок, когато влезем в еврозоната, категоричен бе пред "Хоризонт" икономистът Петър Ганев. По думите му приемането на еврото е неизбежно за страната ни, но срокът кога това да се случи, ще зависи много повече от държавите, които вече са във валутния съюз, отколкото от българските политици:
Приемането на еврото няма отношение към някакво покачване на цените, това са фантасмагории. В смисъл доста страни го приеха през последните години, не е имало такъв ефект, още повече, че нашият курс към момента е вързан, и ако приемем еврото, то ще бъде с този курс. Ние сме най-простият пример за приемане на еврото, тъй като на практика ние вече оперираме с евро. Еврото е резервната ни валута, просто хартийките, наречени лев те са една хартия, която представлява еврата, които са в Централната банка.
Присъединяването към еврозоната ще донесе много по-голяма сигурност на България, коментира финансистът Емил Хърсев. Според него лихвите по депозитите и кредитите ще спаднат драстично, когато приемем единната валута
У нас има значително по-сериозни парични проблеми, отколкото бихме могли да очакваме да възникнат в еврозоната. Така например, поради изолирания оранжериен характер на българския финансов пазар, при нас лихвите са значително по-високи, десетки пъти по-високи от лихвите в еврозоната, имам предвид депозитните лихви, съответно това се отразява върху кредитните лихви, които също са в няколко пъти по-високи от тези, по които работят банките в еврозоната. Твърде скъпо е поддържането на сегашния изолиран парников вариант на валутен борд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени