Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители от Ямбол настояват в града да бъде разкрит денонощен педиатричен кабинет

Снимка: община Ямбол

Родители от Ямбол настояват в града да бъде разкрит денонощен педиатричен кабинет. Само за ден идеята е събрала близо 450 привърженици в социалните мрежи.

Родители на деца в Ямбол многократно са се сблъсквали с проблема кой, къде и как да прегледа болното им дете между 14 и 20 часа. Тогава личните лекари вече са си отишли, а кабинетът за неотложна помощ все още не е отворил. Единственият изход е детето да се прегледа в частен кабинет, разясни една от организаторите на подписката Таня Бужева:

Сякаш е закон, децата по принцип се разболяват или нощем, или през почивните дни или в тоя период, в който няма лекар на разположение, те вдигат температура. Всички знаем колко важно е навреме да се търси медицинска помощ, особено когато става въпрос за деца.

Таксата в частните кабинети варира между 7 и 20 лева и в някои случаи е непосилна за родителите, допълва Бужева:

Освен това се чака отвън, в повечето кабинети няма обособена чакалня и родителите и децата, болни с температура, са принудени независимо от атмосферните влияния отвън, да чакат своя ред.

Подписката ще бъде връчена на областния управител, на кмета на общината и на директорите на ямболската болница и диагностично-консултативния център.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна