Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко: Русия има 9 хиляди военни на украинска територия

| обновено на 21.01.15 в 18:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия има 9 хиляди военни на украинска територия, заяви в изявление на Световния икономически форум в Давос украинският президент Петро Порошенко. По думите му, военните са придружени от тежко въоръжение като танкове и артилерия. Президентът призова Русия да се придържа към мирния план от Минск и да сътрудничи за затварянето на границата между страните и изтеглянето на войниците.

Обещавам ви, че ситуацията в Украйна ще бъде напълно ясна и стабилна, ако Русия изпълни точка четвърта от плана от Минск - да затвори границата и да изтегли всички чужди войски от украинска територия. Сега данните на нашето разузнаване, потвърдени от независими източници, сочат, че имаме над 9 хиляди руски войници на наша територия, плюс повече от 500 танка, тежка артилерия и БТР-и. Ако това не е агресия, тогава какво е?

Според украинския държавен глава през 2017 година Киев ще успее да прекъсне напълно зависимостта си от руското синьо гориво, като ще разчита и на добив на шистов газ.

Петро Порошенко каза още, че в края на януари Украйна може да получи нова амбициозна програма за сътрудничество с Международния валутен фонд, който остава главен финансов партньор за Киев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна