Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социологът Михаил Мирчев: СИРИЗА иска от капитализма да е с човешко лице

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас по време на предизборно събитие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След изборите в Гърция СИРИЗА е в ситуация да бъде около абсолютното мнозинство. На базата на прогнозите, много от големите западноевропейски сили предупреждаваха, че едва ли не идва апокалипсис. Страхът откъм дясното пространство е голям. Сега очакваме как СИРИЗА ще се справи със саботажа, който ще им се организира - по линия финанси и банки, по линия на поети ангажименти, по линия на НАТО. Така че въпросът е дали ще се справят, коментира в предаването "12 +3 " социологът Михаил Мирчев.

СИРИЗА ще успее, ако не допусне прекалено голяма криза. Големи благини в Гърция не можем да очакваме. Големият им успех ще бъде да не допусне катстрофално разбъркване на държавата, хиперинфлация, масово обедняване. Това им е задачата. Убеден съм, че започва вълна на друг тип политическо действие, ревизиране на политиките на няколко централни държава. СИРИЗА няма задача да прави пролетарска революция, да влиза в старите щампи. Тя иска едно омекотяване на този капиталистически модел, който го имаме и в момента. Държавата и обществото да не разрешават пропадане на огромни маси от хора. СИРИЗА иска от капитализма да е с човешко лице, обясни Мирчев.

Писателят Анжел Вагенщайн поздрави за победата СИРИЗА, но каза,че е скептик,че ще бъдат изпълнени обещанията, които бяха дадени на избирателя. Гърция е обвързана, тя е натовска страна, в ЕС, в Шенген и това е сложна кръвоносна система, която не можеш да преодолееш с байпас. Не съм сигурен, че СИРИЗА ще бъде лекарството, но тя е термометърът, който сочи,че така наречената "обединена Европа" е болна. Че нещата не са така хубави и красиви, както много често в България водещите политици говорят за това. Дано това да е началото на една промяна, но аз съм малко сдържан, каза Вагенщайн.

Чуйте мненията от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна