Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моше Кантор: Привърженици на нацизма може да влязат в европейски правителства

Моше Кантор
Снимка: Евгения Йотова

Привърженици на нацизма могат да влязат в правителствата на някои европейски държави, предупреди президентът на Европейския еврейски конгрес д-р Моше Кантор в началото на 4-тия Международен форум за Холокоста, който се провежда  в Прага. 

Евреите са изправени пред страха за физическата им сигурност, икономическа агресия в страни като Гърция и Унгария и радикалния ислям, посочи Кантор. Той отново призова европейските правителства за драматични промени в законодателството и драстично  увеличаване на  сигурността за евреите. По думите му, в Европа трябва да се създаде поста специален пратеник за антисемитизма. Той добави, че върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини е обещала да го обмисли. Кантор изрази надежда, че след трагедията в Париж, в Брюксел и Тулуза, Европа ще се събуди и ще бъде направена необходимата крачка напред, както и че конкретните стъпки и предложения ще бъдат обсъдени и включени в документ на срещата в Прага.

Европейският еврейски конгрес е основен организатор на двудневния форум в Прага, в който ще се включат над 30 председатели и заместник-председатели на парламенти, президенти и други 500 гости. Събитието се организира по повод 70-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц в Полша. 

Чешкият премиер Бохуслав Соботка определи като "полезно" предложението на президента на Европейския еврейски конгрес за създаването на поста посланик или специален пратеник за антисемитизма. Соботка призова за единство, за да се създаде справедливо,сплотено отворено общество, общество без гета и дискриминация. 

Европа, която хората не напускат, това трябва да бъде нашата цел”, подчерта пред участниците във форума председателят на Сената Милан Щех. Председателят на чешката Долна камара на парламента Ян Хамачек заяви, че убийството на  евреи по време на войната е нещо, което днес не бива да се повтори срещу никоя  нация или малцинство. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!