Трета световна война или нов вид тероризъм
В книгата на италианската експертка Лорета Наполеони става дума именно за нов вид тероризъм в лицето на групировката „Ислямска държава”. Като последователно проследява зараждането и възхода на групировката, която се прочу с варварството си, авторката се опитва да отрезви представите на западното общество за случващото се, алармирайки за търсене на по-адекватни подходи и мерки за справяне със ситуацията. Тя говори за „нов сценарий в историята на тероризма и изграждането на нациите”, за страха като „много по-силно завоевателно оръжие от религиозните лекции”, за удивителното „разбиране и политическа интуиция по отношение на регионалната политика в Близкия изток и гнева на мюсюлманите емигранти по целия свят”, за мощното финансиране на ИД, за широката и професионална употреба на социалните мрежи за създаване на „фалшива митология” от страна на ИД, с която тя печели привърженици и набира бойци и средства, за пропагандата и ясните й цели за образуване на Халифат по подобие на този от VII век и създаване на „идеалното общество на исляма”... Наполеони отправя критиките си към Запада в тази сложна и опасна ситуация. „В нашето воайорско виртуално общество, пише тя, садизмът в красива опаковка е станал популярно шоу.” Дали и войната също не се е превърнала в шоу? Какви са начините за справяне с тази нова сила според Наполеони? Предложеното от нея е търсене на други „инструменти” - не чрез военни действия, а чрез образование, познание и „разбиране на променящата се политическа среда, в която живеем”. Авторката е осъществила тежка задача – буквално да върви по стъпките на събитията, което  придава на книгата свръхактуалност. Въпреки това нейните кратки анализи и тълкуване на фактите са достатъчно задълбочени, но и плашещи: „В рамките на екзистенциалната криза на съвременните демокрации в многополюсния свят, в разгара на дестабилизацията на Близкия изток и на фона на Трета световна война, напомняща за предмодерните конфликти, истинското предизвикателство от „Ислямска държава” се корени в зараждащите се нейни опити за изграждане на държавност. Независимо дали Халифатът ще успее да се установи в близко бъдеще като нова държава, моделът, който експериментира, неизбежно ще вдъхнови други въоръжени групировки. Ако Западът и светът не успеят да решат този проблем, това ще има унищожителни последици за световния ред.”

print Отпечатай
Още от категорията

„Ревизор“ по Гогол – нова блестяща постановка на Нина Димитрова

„Ревизор“ на Гогол, сюжет, който може да бъде изключително мрачен, но Нина Димитрова е направила една блестяща постановка, клокочеща от жизнерадост, чувство за хумор, ирония, истинско забавление. За този прочит помагат и актьорите. До един студенти от класа на проф. Здравко Митков, изграждащи образите на весели овластени жизнерадостни идиоти,..

публикувано на 22.03.17 в 20:06
Стоян Гяуров

„Императорите на сладоледа. Литературни есета” и други изкушения, но само за познавачи

Преводачът, радиожурналист и блогър Стоян Гяуров е обединил 15 есета, написани на различни езици от различни автори, в една книга, озаглавена „Императорите на сладоледа. Литературни есета”. Заглавието е вдъхновено от стих на Уолас Стивънс. Стоян Гяуров предлага в това издание едно хармонично съчетание от разнородни теми и творчески стилове. Авторите..

публикувано на 22.03.17 в 16:56

Малък градски театър представя "Ромул Велики" от Фридрих Дюренмат

Режисьорът Бина Харалампиева представя "Ромул Велики" от Фридрих Дюренмат в Малък градски театър "Зад канала“. За предаването "12+3" по "Хоризонт" тя сподели, че спектакълът е трагикомедия: Много харесвам Дюренмат. Много сериозен автор, много голям автор и едновременно с това е един от авторите, които са наситили това, което пишат, с гротеска...

публикувано на 22.03.17 в 15:53

Аврам Папаро събра спомени, изследвания и разкази в книгата "Презапис 6"

Учителят по математика Аврам Папаро издаде книгата „Презапис 6", в която разказва интересни истории и разкрития от миналото, които е събрал през годините. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ той сподели един от разказите си – за „българският Шиндлер“ – Стефан Банов, който, въпреки забраната на Закона за защита на нацията, е позволил на стотици..

публикувано на 22.03.17 в 15:17

Книга с позиция

Новата книга на поета, журналиста и фотографа Владислав Христов „Продължаваме напред” от една страна изненадва почитателите на поезията му, но от друга страна, онези, които следят журналистическите му изяви в радио Бинар и фейлетоните му във в. „Стършел”, няма да се изненадат от това, че е книга с публицистика. Както пише Михаил Вешим в текста си за нея..

публикувано на 22.03.17 в 15:10
„Жена с кобилица”, 1933.

В търсене на светлината - една изложба на Георги Железаров

„Между Алжир и София в търсене на светлината” - с това посвещение на изложбата на художника Георги Железаров разбираме колко е важна паметта за един творчески живот, колко е нужно творбите да живеят своя живот в пространството на една зала, да усещаме духа и таланта на една личност, отдадена на изкуството. В Софийска градска художествена галерия се..

публикувано на 22.03.17 в 14:30
Иван Бърнев (вляво) и Деян Донков.

„В очакване на Годо” с премиера в театър „Азарян”

Постановката по прочутата пиеса на Самюъл Бекет е на Деян Донков, който има над 40 роли в театъра, а сега прави и режисьорски дебют. Мястото не е избрано случайно, защото актьорът посвещава този спектакъл на своя учител в НАТФИЗ проф. Крикор Азарян, с когото по-късно го свързва, освен съвместна работа, и приятелство. Изборът на произведение, с което да..

публикувано на 22.03.17 в 14:00