Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Новият доклад е по-скоро тревожен

Снимка: БГНЕС
Журналистът Светослав Терзиев смята, че поредният доклад по механизма за наблюдение и сътрудничество няма да ни помогне много.


Очакванията на българите, според Евростат, са да се засили натискът на Брюксел върху България, за да настъпят някакви промени, обаче виждаме, че натискът, по-скоро, отслабва.
Докладът е първи за новата Еврокомисия и тя би желала да започне с добро, пък после да опита с нещо друго. /.../ Новият доклад е по-скоро тревожен за България. Няма да разтревожи никого и онова, което е намислено, то ще се случи. Всички предстоящи събития са предрешени. Щеше да е друго, ако беше настъпила по-тревожна обстановка в резултат на по-строги предупреждения от Брюксел. Но след като няма воля от Брюксел, какво да говорим за воля от страна на България.

В доклада като че ли самата Комисия се е натоварила със задачата да даде извинение, че ние нямаме напредък, че тъпчем на едно място. Румъния заслужава да бъде насърчена! В случая имаше много голямо значение изключително силния натиск на Брюксел, който даде резултати... Затова у нас няма нито един вкаран в затвора или осъден. В Румъния няма паралелна власт, каквато съществува в България и която е несменяема, в тъмните убежища на организираната престъпност. В момента, в който опитате да посегнете на някого, виждате, че той е обвързан с толкова много невидими нишки в сектори, които са недосегаеми, на практика, от закона. Трябва да има натиск от гражданите! В същото време, и откъм Брюксел ще се променят нещата. В един момент ще има разтърсване, иначе сме обречени. 

Интервюто на Людмила Железова с журналиста Светослав Терзиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!