Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кому пречи името на Националната художествена галерия

Става дума за новия бъдещ Национален музеен комплекс и за него няма съпротива. Възникна обаче остър дебат за името на тази нова институция и защо тя да не може да си остане Национална художествена галерия? Отговорът, който потърсихме в „Артефир“ е от Слава Иванова, директор на новия Национален музеен комплекс:

„Досега все още няма окончателно решение. Наименованието на една нова музейна институция се определя с постановление на Министерския съвет. Това предстои след около два месеца. В момента тече анкета, организирана от Министерство на културата. В последните дни нямам време да следя как се развива тя, но зная че има много предложения. Лично аз не бих възразила срещу запазването на старото наименование, защото то носи в себе си традицията. Името Национална галерия е просъществувало около четири десетилетия. Нещо повече, ако трябва да говорим за история, бихме могли да свалим още по-нататък първоначалната дата, защото още в края на 30-те години се е предвиждало създаването на Държавна художествена галерия от фондовете на Народния археологически музей. Трябвало е да бъде отделен художествения отдел и той да има постоянна експозиция в тогава построената до Художествената академия специална сграда. 

За съжаление войната препятства създаването на тази галерия, но тя също е била наименована Държавна художествена галерия. Тоест това е една традиция, едно име което носи по-дълбоки корени, което битува в съзнанието на хората и ние не бива да пренебрегваме този факт. Различни приложения има. Ако ние съумеем като екип и ръководство да вложим съдържанието, което искаме, в крайна сметка името ще отразява онова съдържание, което сме вложили и онази дейност, която успеем да развием. 

Името е важно, защото трябва да отразява същността на музейната институция, но по-важна е тази същност на музейната институция да се случи. Ние сме само на няколко дни ръководство, но начело на художествения съвет е акад. Светлин Русев, което е успокоителен факт сам по себе си. Този художествен съвет ще трябва да изнесе една голяма част от тежките и сложни задачи, които ни предстоят. Основна задача пред него ще бъде бъдещата представителна експозиция. И за нас това е първостепенна задача.

От Министерство на културата ни обещаха и средства за закупуване на нови произведения. Знаем, че поради липса на средства има пропуснати цел периоди, много художници творили по това време даже не присъстват в галериите. Сега това ще бъде една от по-дългосрочните задачи на новия музей. Няма как да развиваме съвременна музейна институция, ако продължаваме да стоим на нивото на тези наши 41 хиляди произведения. Последните 25 години за съжаление от колекцията на вече бившия Национален музей на българското изкуство липсват много творби точно на български художници. Това е прецедент, факт който ще бъде проблем и за бъдещите поколения. В бюджета на музея от 25 години насам липсва перо „откупки“! 

Нашата амбиция и тази на Министерството на културата е да се преборим с този проблем. Ще се погрижим и за помощните институции към музеите. Бързаме по-скоро да оживее новата сграда, за да могат и нашите реставратори за заработят в нормали човешки условия. Имаме перфектни спецалисти и затова от тях не може да се пести. Същото важи и за историците на изкуството. Без тях реално ние няма да можем да функционираме. Засега обаче си имаме първостепенна задача и ще я преследваме до успешния край при откриването на 24 май.“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!