Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Веселинов: Патриотичният фронт ще подкрепи увеличаването на санкциите за нарушенията на ЕРП-тата

Снимка: БГНЕС
Днес на заседание Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране към НС представя доклад за започналата процедура по отнемане на лицензите на електроразпределителните предприятия, както и информация за предприетите действия срещу нарушенията на ЕРП-та при отчитане и фактуриране на потребената енергия през зимните месеци.

Председателят на парламентарната комисия, която наблюдава дейността на ДКЕВР,
Искрен Веселинов не е съгласен с мнението на председателя на енергийния регулатор Светла Тодорова, че издаването на две фактури с един и същ падеж от ЕНЕРГО-ПРО не е толкова тежко нарушение, че да се стигне до отнемане на лиценза на дружеството. Нарушенията са много повече, отколкото твърдят от регулатора, каза в предаването "Преди всички" депутатът от Патриотичния фронт:

От цялата страна валят оплаквания за това, че не само са дадени две фактури, а за това, че съмнително високи са самите сметки за ток за декември. Очаквам тепърва гражданите да проявят своята активност и да пуснат необходимите жалби както до енергодружествата, така и до ДКЕВР, за да продължи проверката и да се види какъв е обхватът на нарушенията. От разговорите с хората имам впечатлението, че това е доста по-сериозно, отколкото излиза на повърхността. 
Не след "дъжд качулка" да трябва да се чудим как да накажем дружествата, а да накараме регулаторът да работи. Да създадем система, която не допуска такъв тип грешки.

Искрен Веселинов каза още, че Патриотичният фронт ще подкрепи предложение за увеличаване на санкциите за нарушенията.

В момента сме свидетели на цинизъм от страна на ЕРП-тата. Това е незащита на обществения интерес. Преди година започна тази проверка, но в последните месеци нищо не се прави. И трите дружества имат сериозни нарушения. И трите дружества заплашват сигурността на доставките на ток. Процедурата в Закона била несъвършена и трудно би могло да се отнеме лиценз. Това е  обяснението.

Интервю на Борислава Борисова с Искрен Веселинов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени