Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказка за гравитацията

Сигурна съм, че всички знаете историята за ябълката и известния учен Исак Нютон. Оказва се обаче, че това наистина се е случило. По време на интервю със своя биограф, Нютон разказва, че е наблюдавал как ябълките падат от едно дърво. Именно това е било първото нещо, което го е накарало да се замисли за гравитацията. Нещо повече – разказвал е тази история на всеки, който е искал да го слуша.
Съществуват множество преразказвания, някои от които дори посочват конкретната година, през която ябълката-чудо се е стоварила на земята, а не върху главата на учения. Това се случило през далечната 1666 г.
Един ден Нютон седял в градината на майка си и се чудил дали силата, която кара ябълката да пада, не може да се приложи и към Луната и към всичко на небето. След няколко експеримента стигнал до извода, че една-единствена сила би могла да обясни движението на всичко. Е, физиката не е най- силната ми страна, затова ще се опитам да намеря отговор на въпроса за гравитацията в една приказна история.
И нещо любопитно: Гравитацията на Луната е само 17% от земната, а това означава, че ако човек тежи 45 кг тук на Земята, то на Луната теглото му ще бъде 17 кг.


неделя, 8 февруари, от 9 часа

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени