Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ престава да приема гръцки облигации като залог за отпускането на кредити

| обновено на 05.02.15 в 10:55

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да лиши гръцките банки от един от източниците им на финансиране, което създава опасност да доведе до финансово задушаване на Гърция, предаде Франс прес. Банката престава да приема гръцки облигации като залог за отпускането на кредити. Така се спира преференциалният режим, който позволяваше на гръцки банки да вземат пари назаем от ЕЦБ с по-ниски гаранции от нормалните. Решението беше оповестено само няколко часа, след като новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че е провел "конструктивен" и "плодотворен" разговор с президента на ЕЦБ Марио Драги.

Агенция "Блумбърг" цитира свои източници, запознати с финансовото положение на Гърция, според които Атина може да свърши парите към 25-и февруари и ако не се съгласи с предложените от кредиторите условия, ще трябва да излезе от еврозоната.

Европейската обиколка на гръцкия финансов министър продължава днес с посещение в Берлин. Там Янис Варуфакис ще разговаря с германския си колега Волфганг Шойбле. В навечерието на срещата Варуфакис обеща никога да не се обръща за финансова помощ към Русия.

Междувременно акциите на гръцкия фондов пазар се сринаха с девет процента тази сутрин в отговор на решението на Европейската централна банка да ограничи достъпа до ликвидни средства на гръцките банки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени