Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор на БНР - настояще, минало и бъдеще…

Снимка: Василка Балевска

„Изкуството е едно! И то трябва да бъде голямо!” - думите са на маестро Михаил Милков, най-дългогодишния ръководител на Смесения хор на БНР. Вярвам, че този девиз са споделяли и споделят диригентите, заставали пред хора в годините след него: Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Румен Райчев и Драгомир Йосифов - музиканти, много различни като личности и творци, с различен принос в 52-годишната история на състава.
Ще припомня и принципа на работа на Михаил Милков, ръководил Радиохора в периода 1954-1994 година: „Тук, в този хор компромиси няма. Или можеш, или не можеш. Това е начин на работа.” Впрочем, ще чуете тези думи с гласа на диригента, записани преди близо четвърт век. За миг ще почувствате присъствието и на Методи Матакиев, който деветнадесет години по-късно споделя пред микрофона своите виждания за развитието на състава. И двамата диригенти вече са в отвъдния свят, но всичко най-ценно, дали от себе си обогатява изключително биографията на Радиохора.
Каква е визията му в началото на 2015 година, когато най-старата и авторитетна електронна медия - Българското национално радио отбеляза тържествено своя осемдесети рожден ден, ще разберете от главния диригент Драгомир Йосифов. Той поема кормилото след конкурс през зимата на 2012 година и какъв път избира:
„…Мисля, че това, което стои зад цялата ми дейност, е опитът за разбирателство, за спокойствие и в крайна сметка бих казал обич.” Драгомир Йосифов твърди още, че е постигнал консенсус с хористите по отношение на доброто музициране и практиката го показва. Колкото до звукозаписната дейност на състава, която е част от творческото ежедневие - за нея в предаването говори Георги Еленков, продуцент вокална музика в Музикална къща БНР.
Насладете се на най-новите записи на певците, както и на уникално изпълнение от 1966 година под диригентството на Михаил Милков. А през пролетта, очаквайте концертно изпълнение на ораторията „Годишните времена” от Йозеф Хайдн със Симфоничния оркестър на БНР под палката на маестро Емил Табаков. Датата е 24 април, мястото - зала „България”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна