Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АИКБ предлага многофондова система във втория и третия стълб на пенсионното осигуряване

Снимка: Капитал

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага въвеждането на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионното осигуряване. Като партньори в социалния диалог, от работодателската организация предлагат още мерки в писмо до финансовия министър. 

От Асоциацията настояват още приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване да не поставят под съмнение задължителния характер на капиталовия втори стълб, включително индивидуалните партиди и начина на управление. В случай че се запази възможността за многократно прехвърляне между двата стълба, от Асоциацията предлагат преходен период, като новите норми да важат само за хората, родени в периода от 31-ви декември 1959-а до 31-ви декември 1969-а година.

Сред другите предложения на Асоциацията е работещите, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да плащат данък върху общия размер на всички свои доходи или алтернативно да избират заплата или пенсия.

По отношение на пенсионните дружества да се търсят решения за постепенно намаляване на таксите и удръжките, събирани от тях, и приемането на прецизни дефиниции, отнасящи се до свързаността и сделките между свързани лица в пенсионноосигурителната система.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна