Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: България е дълбоко ангажирана със съдбата на нашите сънародници в Украйна

Даниел Митов
Снимка: mfa.bg

България остава дълбоко ангажирана със съдбата на нашите сънародници в Украйна, декларира министърът на външните работи Даниел Митов. Вече действа облекчен режим за издаване на визи на хората с български етнически произход, подготвя се изпращането на хуманитарна помощ. Митов категорично подчерта, че позицията на правителството е за мирно решаване на конфликта в Украйна с първа стъпка - прекратяване на огъня.

Даниел Митов информира, че тези дни в България ще дойде Антон Киссе - председател на едно от българските дружества в Украйна. Той е и депутат в парламента. Отправена е покана към външния министър на Украйна Павло Климкин също да посети страната ни.

Самият Митов има желание да посети българската общност, когато това е възможно. Въпреки че засега няма наплив от етнически българи да дойдат в България, министърът смята, че общността там трябва да бъде информирана за възможността да получи по облекчен режим визи.

Посланикът е ангажиран с това, генералният консул е ангажиран да уведоми всички, които искат и имат намерение да се възползват от тази опция, хора, които са в районите, застрашени от конфликта и техният живот може да бъде застрашен, имат възможност много бързо да се изтеглят и са добре дошли в България.

Изпращането на хуманитарна помощ в момента се подготвя.

Уточняваме я в момента - както видът, така и маршрутът ще станат ясни по-късно. Най-голямото предизвикателство, разбира се, е как хуманитарната помощ да стигне до хората, които се намират в зоните на конфликта.

България възлага големи надежди на днешните разговори в Минск. Като първа стъпка според българската дипломация трябва да се договори поне прекратяване на огъня.

Трябва решение по дипломатически път, трябва да спрат да умират хора, тогава може да се върви нататък. Искам да го кажа съвсем ясно и категорично, истериите около това каква е позицията на България точно - дали ще влизаме във война с някого или не, трябва да престанат. България няма да воюва с никого. Никой няма намерение да воюва с нас.

Министърът призова политическите сили да спрат да спекулират по темата. Според него разполагането в България на координационен комуникационен център на НАТО не заплашва никого, а капацитетът на въоръжените ни сили трябва да се подобрява.

България е член на НАТО, има ангажименти, има обаче и ползи. България е по-стабилна с НАТО. НАТО, това са 28 държави, оформящи повече от 50 процента от брутния вътрешен продукт на света. Тази сила стои зад България и гарантира стабилност, коментира министърът на външните работи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна