Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската криза и риска от тероризъм ще обсъждат в Брюксел лидерите на страните от ЕС

Кризата в Украйна и резултатите от мирните преговори ще бъдат централна тема на предстоящия по-късно днес в Брюксел Европейски съвет.

Друга водеща тема за неформалната среща на държавните и правителствените ръководители ще е борбата с тероризма. Укрепването на външните граници е сред мерките, които ще се обсъждат, като България ще настоява да бъде приета в Шенген с цел повишаване на сигурността.

Приоритетът „Шенген“ ще бъде лансиран от премиера Бойко Борисов пред Европейската народна партия и на Европейския съвет, и от лидера на ПЕС Сергей Станишев пред европейските социалисти. Двете най-големи паневропейски партии ще имат координационни срещи преди Европейския съвет, а преди тях такава среща ще имат и Борисов и Станишев, за да уточнят позициите и аргументите си. И двамата са на мнение, че в условия на повишена заплаха от тероризъм приемането на България и Румъния в Шенген ще увеличи сигурността на целия Европейски съюз и не трябва да се отлага повече.

По време на съвета държавните и правителствени ръководители на 28-те ще обсъждат още въвеждането на регистър на пътниците на европейските авиокомпании и съвместни мерки срещу трафика на оръжие, финансирането на терористични мрежи и радикализацията през интернет. Обмяната на повече информация между службите на страните-членки и сътрудничеството с държави от Средиземноморието и Близкия Изток, които също са обект на терористични атаки и заплахи, са сред другите антитерористични действия, които ще бъдат на вниманието на държавните и правителствени ръководители.

По време на заседанието на Европейския Съвет, което ще е първо за новия гръцки премиер Алексис Ципрас, ще се обсъждат и финансовите проблеми на Гърция, решения обаче не се очакват. Такива може да има най-рано следващия понеделник на редовното заседание на Еврогрупата, съобщи тази нощ нейният председател Йерун Дийселблум, след първия кръг разговори с гръцките представители в този формат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна