Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК операторите само от 15 области могат да кандидатстват за европейско финансиране

Само в 15 области на страната ВиК операторите могат да кандидатстват за европейско финансиране по проекти ксвързани с водната инфраструктурата. Това съобщи в Априлци заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че в момента се готви и нова наредба за ценообразуването на питейната вода, която трябва да бъде приета до средата на годината. Николай Нанков уточни, че предстои да бъде обявена обществена поръчка за изработване на 15 прединвестиционни проучвания в консолидираните територии - областите, където има само по един ВиК оператор, за да може съответните дружества да кандидатстват за европейско финансиране. Нанков допълни, че с финансова помощ от Световната банка в момента се изготвя нова наредба за ценообразуването на водата. Подходът ще е централизиран и ще има по-голяма социална компонента.

В момента в България има голяма диспропорция в цената на водата - 60 ст. в Сандански до над 3 лева в Добрич. Естествено няма да говорим за една цена на водата в цялата страна, а за нова методика и за оптимизиране на ценообразуването във ВиК операторите. Това означава открит начин за ценообразуване. Там където има дефицити в ценообразуването ще бъдат преодолени.
Николай Нанков каза още, че направените инвестиции от ВиК операторите ще бъдат включени в цената на водата, а там където бъде постигнато намаляване на загубите може да се стигне и до намаляване на цената на водата.
На база на повее инвестиции, на база на подобряване на качеството на услугата, пречистването е скъпо удоволствие, да запазим сегашната цена на водата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна