Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от "Нормандската четворка" с нов опит за прилагане на примирието в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителите на Франция, Германия, Украйна и Русия ще опитат отново да постигнат прилагане на споразумението за примирие в Украйна, след като са обсъдили последните събития в телефонен разговор. Това съобщава канцеларията на френския президент Франсоа Оланд. 
В нов телефонен разговор тази сутрин лидерите от "Нормандската четворка" са обсъдили ситуацията в Източна Украйна и са осъдили нарушенията на споразумението за прекратяване на огъня - това се казва в съобщение на Елисейския дворец. Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Петро Порошенко и Владимир Путин са анализирали последиците от превземането на Дебалцево от сепаратистите и ще продължат опитите за пълно прилагане на споразумението от Минск. То включва прекратяване на огъня на абсолютно всички фронтове, изтегляне на тежките оръжия, безпрепятствен и безопасен достъп за наблюдателите от ОССЕ и ускоряване на процеса на освобождавене на пленниците.
Според френски дипломатически източник, цитиран от в. "Либерасион", е възможно в близките дни в Париж да се проведе среща за Украйна. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна