Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скачат цените на горивата по бензиностанциите

Снимка: БГНЕС

Цените на горивата по бензиностанциите отново тръгнаха нагоре. Най-масовият бензин А95 вече прехвърли два лева за литър. Поскъпването се обяснява с желанието на търговците да се презастраховат.

Само допреди десетина дни един литър от най-масовия бензин се продаваше за около 1,85 до 1,88. Сега вече цената е 2,08. Ръстът в цената на петрола на международните пазари от началото на годината дава повод на търговците на дребно да увеличават цените, въпреки че на борсовия пазар у нас няма значимо движение, коментира търговският директор на Стоковата борса Антонина Белопитова:

Наистина петролът падна драстично – в началото на годината стигна до 45-46 долара за барел и се покачи, сега, в края на февруари, с около 30 процента, но никой не може да каже дали отново няма да наблюдаваме този спад. По принцип цената на петрола зависи от доста фактори и не толкова пазарни. При една стабилизация на политическите събития и стабилизиране на долара, очакваме тези горива – петролът и след това и горивата, да не поевтиняват повече. Единствено цената на пропан-бутана остава постоянна около 85 до 88 стотинки за литър на дребно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени