Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Проблемът е в онази паралелна власт, която управлява политиците

Снимка: БГНЕС

Проблемът е, че в една рутинна процедура, както я представи президентството, се занимава с такива важни въпроси, вместо да свика по всеки от тях, може би, Националния съвет, каквито пълномощия има президентът, и да събере всички партии.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ журналистът Светослав Терзиев по повод месеца на политическите консултации.

Това е по-безобидният начин да се разговаря с политическите сили, защото си спомняме едно съвещание при него, което беше прекъсвано и премина със скандали. Може би той се стреми да избегне точно тези политически сблъсъци, защото играе ролята на национален обединител.

Относно предстоящите избори, Терзиев коментира:

Политическите пластове не са се сменяли още от зората на демокрацията. Те са едни и същи, но фигурантите се сменят. Каква полза от сменянето на едни фигуранти с някаква политическа окраска с други, когато в дълбочина нищо не се променя.

Румъния не е прибегнала до промени в Конституцията, за да заработи съдебната ѝ система, изтъкна Терзиев.

Оценките от Брюксел са винаги едни и същи, което означава, че проблемът не е в политиците, нито е в политическата окраска. Проблемът е по-дълбок. Проблемът е в онази паралелна власт, която управлява политиците. Нашите политици не са истинските ръководители на държавата, защото иначе можеха да направят много повече, но те са безсилни. Следователно, решението на проблема трябва да се търси в по-голяма дълбочина, но ние виждаме колко повърхностни са разговорите, които се водят.

Ако правосъдната система беше обърнала съответното внимание на олигарсите, щяхме да спестим милиарди, а сега трябва да вземаме заеми и веки път да обясняваме, че трябва да изплащаме с нов заем заемите, които сме взели по-рано, изтъкна журналистът като пример за важността на това да се спазва закона. Той оприличи Румъния на Барон Мюнхаузен, който се е издърпал за косите си от лошата ситуация.

Ние не можем да се преборим със самите себе си. Всъщност, никак не е сложно в България да се решат тези проблеми. Че колко са големите разбойници в една малка България, които могат да си позволят толкова години да се движат безнаказано и да вършат своите престъпления?

Във Франция, която е президентска република, Оланд няма законодателна инициатива, припомни Терзиев и определи амбицията на АБВ българският президент да има такава като „фикс идея“ на Първанов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна