Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

214 милиона са мигрантите по света

Снимка: annakrasteva.wordpress.com


214 милиона са мигрантите по света. Ако си представим всички тях, събрани в една страна, то тя ще бъде 5-ата по численост в света след Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Това припомня в предговора към книгата си „От миграция към мобилност“ доц. Анна Кръстева. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ посочи още: Книгата има едно силно послание. Това е, че мобилността и миграцията са изрази на глобализацията отдолу, на опитомяване на глобализацията, на нейното очовечаване. Глобализацията я виждаме най-вече като мощни потоци, но те са на капитали, стоки, финанси, на които никой не поставя граници, а толкова много граници се поставят на хората. Има желание у хората да преодоляват тези граници.

Глобализацията обаче, очовечена от миграцията, носи това позитивно послание, че миграцията е ресурс и феномен, от който печели както мигрантът, така и страната, която напуска, така и тази, в която отива. България продължава да е свързана с хората, които са я напуснали, защото най-големият инвеститор в България днес са нашите емигранти, каза още тя.

По отношение на 11-и септември и „Шарли ебдо“, доц. Кръстева заяви: Това са събития, които показват черната страна на глобализацията – хора се радикализират и седейки в собствените си страни и като реакция на една не добре осъществена интеграция, защото другото лице на миграцията е интеграцията, дали успяват добре да се интегрират тези номади или се чувстват маргинализирани. „Шарли ебдо“ е израз на една нова вълна на ценности, около които хората много по-силно се причисляват – религиозните ценности.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени