Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Целувката" на Климт може да бъде разгледана онлайн

Световноизвестният шедьовър на Густав Климт "Целувката" вече може да бъде видян не само в музея "Белведере" във Виена, но също и в интернет, под формата на гигапикселова фотография, съобщава сайтът Artprice, цитиран от БГНЕС. На страницата на Културния институт на Google всеки малък детайл може да бъде разгледан в изключително висока разделителна способност, сякаш посетителят гледа картината под лупа.

Онлайн галерията притежава още картини от колекцията на "Белведере", които могат да бъдат разгледани на виртуална обиколка. "Целувката", шедьовър на течението арт нуво, се счита за най-важната творба на Климт. Тя е забележителна и с материала, от който е направена – злато.

Гигапикселовата фотография, състояща се от милиарди физически точки, е станала реалност благодарение на осъщественото сътрудничество между музея "Белведере" и Културния институт на Google, в рамките на проекта "Google Art".

"Белведере" притежава общо 24 творби на Густав Климт, като по този начин е собственик на най-голямата колекция от картини с маслени бои от този изключителен австрийски художник. Въпреки че Климт е силно критикуван от своите съвременници, остава безспорен фактът, че той революционизира живописта и е важен пионер на модернизма.

Картината "Целувката" бележи връхната точка в кариерата на художника, превръщайки се в едно от най-известните и най-често възпроизвеждани произведения на изкуството в света.

Проектът Google Art е част от Културния институт на Google и отвежда посетителите на виртуална обиколка из важни международни музеи на изкуството. Освен "Целувката" на Климт, платформата включва повече от хиляда творби на известни художници от цял свят, които могат да бъдат разгледани до последните детайли, благодарение на изключително високата разделителна способност и функция за мащабиране.

Платформата използва същата технология като тази на Google Street View, за да възпроизвежда изображението, заедно с роботизирания хардуер GigaPan, разработен съвместно с Google.

Потребителите могат да съставят онлайн свои собствени галерии от любимите си произведения на изкуството, като единственото приложение от което се нуждаят е Adobe Flash Player.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна