Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Налице е срив на капиталовия пазар у нас, предупреждават анализатори

Снимка: БГНЕС
Кризата с Корпоративна търговска банка и предлаганите пенсионни реформи са довели до срив на капиталовия пазар у нас. За това предупредиха от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

Само от началото на годината основният борсов индекс SOFIX е загубил 7,8 на сто от стойността си. Това го прави и най-зле представящият се показател в цяла Европа, алармират инвестиционните посредници. За сравнение - само в пет от изследваните 25 страни, сред които и Украйна и Русия, основните индекси на капиталовите пазари имат загуби от началото на годината. В никоя от тях обаче загубата не е толкова голяма. В пряка връзка с това са негативните последици за всички инвеститори чрез загубата на над 500 млн. лева пазарна капитализация.

Показателни са и данните за чуждестранните портфейлни инвестиции в акции, които до септември 2014-а г. се свиват с 50 млн. лв. и достигат най-ниското си ниво за 10 години назад, допълват от Асоциацията.

Оттам настояват за оценка на въздействието върху пазара на всички закони, които се приемат в парламента. И изказват съмнението, че атаката срещу капиталовия пазар е, за да се обезценят дяловете от фондовата борса и централния депозитар, които предстои да бъдат приватизирани.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени