Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гамла стан

Най-тясната улица в Стокхолм - „Мартен Тротцигс Гренд“

Гамла стан, известен още и като „Градът между мостовете“ е най-старата част на Стокхолм. Още през 12 век тук, на остров Стадсхолмен е построена крепост за защита от пиратите, а по-късно между крепостните стени израства град. Две дълги улици, Източната и Западната, минават между морския бряг и източните и западни градски стени. На север някога е бил разположен замъкът Трите корони, наречен така заради трите златни корони, разположени на върха на централната кула.Той бил и първият кралски дворец на Швеция.
Калдъръмените улички на стария град приличат на лабиринт.
Археолозите откриват средновековните улици на около три метра под сегашните. Някога те били покривани с дървени павета, едва към края на 14 век камъните заменили дървото.
Няколко малки площада събирали улиците на различните занаятчии – на обущарите, на търговците на жито, на ковачите. Къщите били тесни и често долните им прозорци били използвани за продажба на различни стоки. По-главните улици на Гамла стан трябвало да бъдат достатъчно широки, за да може по тях да мине конски впряг, но за преките на главните нямало никакви правила. Запазена е най-тясната улица в Стокхолм „Мартен Тротцигс Гренд“, широка само 90 см, с 39 стръмни стъпала.
Още за средновековния Стокхолм, както и за съкровището на Созопол, открито на нос Скамни, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.

28 февруари

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна