Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10,6 млрд евро е общият държавен дълг в края на януари

Държавният дълг намалява с повече от 672 млн. евро в края на януари, става ясно от месечния бюлетин на финансовото министерство. В края на месеца общият дълг на страната ни е 10,628 млрд. евро.

Намалението на дълга се дължи на голямото дългово плащане от средата на януари по доларовите облигации, известни като "дълга на Милен Велчев". Така към края на месеца съотношението на държавен дълг към брутен вътрешен продукт е 25,2 на сто. По-голямата част от дълга ни е външен. Близо 80 на сто от всички задължения на страната ни са в евро.
За да се направи голямото плащане в средата на януари, държавата емитира еврооблигации миналата година. В структурата на дълга е и мостовият заем, който в края на миналата година бе взет от четирите международни банки, договорът за посредничество с които бе ратифициран от парламента. До май кабинетът трябва да осигури плащането на 3 млрд. евро, които бяха взети заради кризата с КТБ. 
Очаква се през март да бъде направено т. нар. "роуд-шоу" за първата част от облигациите, които ще бъдат емитирани тази година. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени