Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София филм фест" се открива с филма "Досието "Петров"


Днес започва 19-ият международен "София филм фест". Фестивалът се открива с филма "Досието "Петров" по сценарий на Жан-Клод Кариер, който разказва по неочакван начин за промените в България. Режисьорът Георги Балабанов разказва за познанството си с Кариер и за творбата:
С Жан-Клод Кариер аз се познавам от години, защото моите документални филми, които правих във Франция, една част от тях са снимани в България, като "Сянката на ловеца", филмът за Христо Явашев и Анани Явашев, който се казва "Граница на мечтите" също. Така в някакъв момент се достигна до идеята защо пък да не направим някакъв филм, игрален, който да е свързан с България. Той така или иначе вече познаваше България от мен и от тези филми. Когато се роди тази идея, той физически опозна тази страна, той е идвал тук 4 или 5 пъти в подготовката на сценария.

Местодействието на филма е София, времето е 1989-а година, после сме в 1994-95-а година и в наши дни. Това са едни три точки, в които мутацията на едно общество е изследвана чрез личната, почти трагична история на персонажите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна