Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Тишева: Бъчварова може да прояви дори по-добри качества от своите колеги мъже

Качествата са човешки, а не "мъжки“ или "женски“

Геновева Тишева
Снимка: БГНЕС

Предложението Румяна Бъчварова да оглави МВР може само да ни радва. Това насърчава участието и на повече жени на високи позиции. Бъчварова може да проявява дори по-добри качества от свои колеги мъже. Стереотипите обаче най-бавно се изкореняват и затова не е прието да се мисли така.

Това каза за "Хоризонт до обед" Геновева Тишева, член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените и председател на Българския център за джендър изследвания. Жени на високи постове има в цяла Европа, изтъкна тя:

Може да има и страх, че, може би, с идването на позицията на такъв силов министър на жена, което считаме, че не е прието – защо ли – като във всички други държави в Европа се възприема за нещо нормално. Виждаме президенти в съседни нам страни. Очевидно, че в нас нещо все още не е наред и има да се преодолява.

Едни и същи качества по различен начин и с различни нюанси се коментират по отношение на жените и по отношение на мъжете. Например "лоялност", ако се приложи към тази, която ще заеме този пост – някой би казал "послушност". Докато при мъж може да се каже "лоялност" към задачата, която ще изпълнява, към държавните интереси. Бъчварова, а и друга жена считам, че може да проявява тези качества в целия им смисъл. Няма да кажа: "В мъжкия им смисъл".

Според Тишева качествата са чисто човешки, а не "мъжки" и "женски":

Не бива само в тази връзка да се разглежда във връзката лоялност или успокояване, т.е. омиротворяване – едва ли не в противовес на една по-войнстваща мъжка позиция по дадени въпроси. От много министри мъже виждаме мекушави позиции. Как да ги наречем? Трябва да ги наречем "женски"? Въпросът е как гледаме на тези качества,  от една страна, и от друга страна – при мъжете и при жените. Абсолютно чисто човешки качества са и могат да ги проявяват еднакво и мъжете, и жените.

Изборът на жена начело на силово министерство може да промени тези стереотипи, убедена е Тишева:

Имаме нещо като "хеттрик" в София на ниво и национална власт, и съчетано с местната власт – Йорданка Фандъкова, съчетано, разбира се, с най-високия пост на Цецка Цачева в парламента. С тези три жени на тези позиции, те самите ще се променят от това, че и ние, и обществото трябва да ги насърчава. Колкото повече жени има на такива позиции, толкова повече те ще показват тези качества, които обществото очаква от тези позиции.

59-ата сесия на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените предстои от 9-и до 20-и март в Ню Йорк, припомни Тишева, която е подновен член на Комитета.

Това е един от големите прегледи на изпълнението на Пекинската декларация и платформа за действие. Това са документи политически, които бяха приети, включително и от България преди 20 години, на конференция на ООН в Пекин и които ще разгледат какво е направено във всички сфери на обществения живот по отношение на напредъка на жените. Равнопоставеността и там, където е необходимо, разбира се, правата на жените, там, където те са особено накърнени. Ние ще представяме и държавата.

Безспорно всяка страна има успехи по отношение на премахването на дискриминацията и те ще бъдат отчетени, както и пропуските, коментира Тишева. Тя изтъкна, че във Форум на ЮНЕСКО председателят на НС Цецка Цачева също е отчела прогрес в изпълнението на ангажиментите, поети от държавите преди 20 години, който Ирина Бокова е определила като "плах". Сред най-големите пречки в развитието на жените са липсата на достъп до образование, насилието и ранните бракове.

На най-високо ниво се обсъждат тези въпроси – на ниво ООН и в ЮНЕСКО, което показва, че доста на висота трябва да е този въпрос и в България. И Цецка Цачева така е казала: "Искам да кажа, че в България са приоритет правата на жените и момичетата".

Интервюто на Ирина Недева с Геновева Тишева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени