Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен конкурс „Млади Виртуози 2015”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

През 2004 година, по повод 100-годишнината от основаването на НМУ „Любомир Пипков“, бе създаден Международният конкурс „Млади виртуози”. Зад тази инициатива стои директорката на музикалното училище Милка Митева и колегите й проф. Милена Моллова, доц. Борислав Йоцов, Столина Добрева и Марина Савова. Музикалното събитие се организира ежегодно с подкрепата на Фондация „Америка за България”. Повече за предстоящото му издание ще разберем от г-жа Милка Митева. В 11-ото издание ще се явят 127 кандидати от 20 държави от цял свят. За първи път ще се представи цигулковата школа от Румъния, ще има изпълнители от Македония, Белгия, Испания, Русия, Корея, Япония и , разбира се, много българи от няколко музикални училища. Хубаво е, че нашите млади инструменталисти успяват да отвоюват със своите постижения престижни места. За щастие го правят с лекота и достойнство.

Ще свирят още музиканти от Полша, Беларус, Китай, Турция и САЩ. Разпределението им е в четири възрастови категории: от най-малки до 24 годишна възраст. В задължителната програма на конкурса всички свирят произведения от барок, класика, романтизъм и съвременна музика, написана през последните 25 години. Новото тази година е, че всеки желаещ може да проследи конкурса онлайн на неговия сайт:www.yvcompetition.org.

По регламент всяка година участват различни инструменти. Кои от тях са на сегашното издание ще научим отново от Милка Митева:

Конкурсът сега ще се проведе в специалностите цигулка, виола, виолончело и ударни инструменти. Ще бъде открит на 12 март с концерт от носители на първи награди от предишни издания. На следващия ден започва конкурса за щрайхистите. На 17 март е традиционният концерт на участниците от международното жури. Два дни по-късно ще се състои тържествена церемония по награждаването на носителите на първите награди, ще има и галаконцерт. За перкусионистите надпреварата ще стартира в края на март /30.03/, а на 5 април е заключителният им концерт. В журито тази година сме поканили отново големи имена от световната музикална сцена: Захар Брон – Русия, Дора Шварцберг – Австрия, Леонид Кербел – Белгия, Маурицио Шерета – Италия, Александър Земцов– Русия, Стефан Попов – Англия/България, Итка Хоспрова – Чехия, Ромен Гариу – Франция, Владимир Перлин – Беларус, Небойша Живкович – Германия/Сърбия. Като домакини българското участие ще бъде представено също от изявени изпълнители и педагози – Огнян Станчев, Анатоли Кръстев, Георги Арнаудов и други.

На откриването на 12 март ще бъде представена и книга, посветена на 110 години от основаването на НМУ „Любомир Пипков“, както и вестник по музикална журналистика, съставен от преподаватели и ученици. Милка Митева добавя още и за наградите на конкурса тази година:

Освен паричният фондима и специални призове. Директорът и главния диригент на Софийска филхармония ще отличат един от първенците, които ще свирят на гала концерта. ClassicFMRadio от своя страна ще награди най-добре представилия се български участник. Лютиерът Владо Тилев дарява изработен от него майсторски лък за най-добрия цигулар. А наследниците на Добри Палиев ще дадат отличие за перкусионист. EMCY /European Union of Music Competitions for Youth/ до сега даваше по една награда на конкурсите членки на асоциацията под формата на концерт на европейска сцена. Миналата година този приз бе получен от пианистката Калия Калчева. От 2015-а EMCY дават само на осем конкурса тази възможност и един от тях е Международният конкурс „Млади виртуози”. Нашият екип е много щастлив, защото това доказва високото ниво на жури и на участници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна