Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото достигна до 12-годишното си дъно


Доларът ще продължи да поскъпва спрямо еврото, прогнозира пред "Хоризонт" борсовият анализатор Димо Димов. Единната валута достигна до 12-годишното си дъно. Според него планът на Европейската централна банка за изкупуване на дългови облигации е само един от факторите за поевтиняване на единната европейска валута: 

Преди месец знаех, че ще има такива улеснения и това нещо вече е отразено в цената. Истината е, че, с оглед на това силно поевтиняване, което наблюдаваме през последната близо година, трендът вече при евро-долара е сменен, заяви Димов.

Според проф. Татяна Хубенова пазарните условия са много добри за поемането на дълг на изгодна цена. Тази година България ще емитира дълг за 6 млрд. и 900 млн. лева на международните пазари, като първата част от емисията се очаква да бъде поета до май. По думите й предприетите от ЕЦБ количествени улеснения ще имат косвен ефект върху страната ни и заради стабилизирането на инфлацията в еврозоната, където са основните ни търговски партньори: 

Това е един общ ефект, както и общият ефект за стимулиране на малко инфлация, която да подгрява икономическия растеж, това е добър знак за България, коментира Хубенова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна