Алексей Пампоров: В България често се нарушават правата на гражданите заради политическата им принадлежност

Снимка: БГНЕС

Проблемът с проекта за промяна на текста в Наказателния кодекс, който регламентира отговорност за проповядване на насилие и омраза е, че се добавя неясно понятие. Ако приемем, че "политическа принадлежност" означава членство в политическа партия, тогава техният страх би бил неоснователен, защото медиите ще имат право да критикуват  политически програми, лидери, но от друга страна има очевидната нужда да има защита от политически уволнения, каза социологът Алексей Пампоров  в интервю за предаването „Неделя 150“.

По думите му, в България често се нарушават правата на гражданите заради политическата им принадлежност: Ако разберат, че сте комунист, либерал и т.н. има риск да си загубите работата. Простата добавка в закона не е нещото, което ще реши проблема. Намерението е добро, ако намерението е да бъдат защитени хората и правото им да имат политическа принадлежност. /.../ Трябва да има ясна дефиниция. Другият голям проблем в България е, че като цяло няма дефиниция на омразата. Проблем в антидискриминационното законодателство в България е, че всички дефиниции са много мъгляви и могат постоянно да бъдат нарушавани.

Според него е необходимо санкциите да са реципрочни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече Българския културен институт

Български културен институт ще издава дипломи на завършилите в чужбина наши сънародници

Работи се по създаването на Български културен институт, който да издава дипломи на завършилите в чужбина наши сънародници, които искат да учат висше образование у нас. Това съобщи във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на 41-вия Международен семинар по българистика във Великотърновския университет.  Вицепрезидентът нарече..

публикувано на 16.07.18 в 14:48

Глиган е нападнал 79-годишна туристка в ПП "Сините камъни"

Глиган е нападнал 79-годишна туристка от Сливен в местността Долапите в природен парк „Сините камъни“. Жената е ранена в бедрото. Тя е била изведена от планината от спасителен екип на противопожарната служба и настанена в ортопедията на Сливенската болница, жизненоважни кръвоносни съдове не са били засегнати. Дивото прасе се появило внезапно на..

публикувано на 16.07.18 в 14:40

Изнесено съдебно заседание по делото "Хитрино"

Изнесено съдебно заседание по делото "Хитрино" се проведе днес. По време на него бяха представени веществени доказателства, които се съхраняват в двора на Окръжната следствена служба.  При трагедията в село Хитрино загинаха 7 души, десетки бяха ранени. Обвиняеми са двамата машинисти – Димитър Михнев и Радослав Петков.  Двете страни в..

публикувано на 16.07.18 в 13:54

Хасковлия "изгоря" с над 10 000 евро след авантюра в хотелска стая

За кражба на пари от хотелска стая в Хасково съобщават от пресцентъра на полицията. 49-годишен мъж от града заявил, че малко след полунощ на 14 юли установил липсата на 10 000 евро, 900 лева и лични документи, след като поканеното от него момиче в стаята му си тръгнало.​

публикувано на 16.07.18 в 13:49
Любомир Аламанов

Л. Аламанов: Огромен комуникационен проблем от страна на БАБХ при кризата с чумата по животните

„Огромен комуникационен проблем“ и „огромно недоглеждане“ от страна на администрацията и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това отбеляза като основен фактор при случая с евтаназирането на хиляди преживни животни в Ямболско заради чума пиар експертът Любомир Аламанов в предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Eксперти от Европейската..

публикувано на 16.07.18 в 13:35

Експерти от ЕК проверяват дали мерките на българските ветеринари за ограничаване на заразата от чума отговарят на закона

Обстановката в ямболското село Шарково е спокойна след протестите през почивните дни заради умъртвяването на близо 4 хиляди овце и кози. Не е ясно дали днес умъртвяването на животни в Шарково ще приключи. Там са останали 160 живи овце и кози. Все още не е сигурно дали експертите от Европейската комисия, които ще проверяват мерките за овладяване..

обновено на 16.07.18 в 13:35

На ГКПП "Капитан Андреево" са задържани 6102 фалшиви текстилни изделия

На граничния пункт "Капитан Андреево" са задържани 6102 фалшиви текстилни изделия, парфюми, чанти и аксесоари. Стоката е открита при проверка на автобус, с турска регистрация, влизащ в страната от Турция.  В хода на проверката е установено, че стоките са собственост на един от пътниците. За първите шест месеца на тази година на Капитан..

публикувано на 16.07.18 в 13:17