Алексей Пампоров: В България често се нарушават правата на гражданите заради политическата им принадлежност

Снимка: БГНЕС

Проблемът с проекта за промяна на текста в Наказателния кодекс, който регламентира отговорност за проповядване на насилие и омраза е, че се добавя неясно понятие. Ако приемем, че "политическа принадлежност" означава членство в политическа партия, тогава техният страх би бил неоснователен, защото медиите ще имат право да критикуват  политически програми, лидери, но от друга страна има очевидната нужда да има защита от политически уволнения, каза социологът Алексей Пампоров  в интервю за предаването „Неделя 150“.

По думите му, в България често се нарушават правата на гражданите заради политическата им принадлежност: Ако разберат, че сте комунист, либерал и т.н. има риск да си загубите работата. Простата добавка в закона не е нещото, което ще реши проблема. Намерението е добро, ако намерението е да бъдат защитени хората и правото им да имат политическа принадлежност. /.../ Трябва да има ясна дефиниция. Другият голям проблем в България е, че като цяло няма дефиниция на омразата. Проблем в антидискриминационното законодателство в България е, че всички дефиниции са много мъгляви и могат постоянно да бъдат нарушавани.

Според него е необходимо санкциите да са реципрочни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

812 абитуриенти изпраща тази година Велико Търново

812 абитуриенти изпраща тази година Велико Търново. Младите хора минават по 200-метров червен килим пред театъра в старата столица и лично са поздравени от кмета Даниел Панов.  Някои от зрелостниците споделиха какво планират след бала: "Представям си бъдещето в България. Искам да уча предприемачество и да успея тук". "Аз си работя..

публикувано на 25.05.18 в 11:36
 Боян Петров

Кирил Петков: Легендата за Боян и неговото присъствие са абсолютно живи

Кирил Петков и човекът, който заедно с баща си Петко Петков, ръководеше спасителната операция за Боян Петров в Хималаите. Двамата тръгват за Китай два дни след като стана ясно, че алпинистът е в неизвестност. Петко Петков е човекът, заради когото Боян се влюбва в планините и пещерите, а Кирил е негов приятел и съмишленик. Благодарение..

публикувано на 25.05.18 в 11:32

Мексиканска журналистка е била жестоко убита в дома си

Мексиканската журналистка Алисия Диас Гонзалес е била намерена убита в собствения си дом в Монтерей, съобщава eluniversal.com.mx. Тя е имала множество рани в областта на шията. Гонсалес работила във вестник Financiero и пишела за данъци и за компаниите, работещи предимно в щата Нуево Леон. Тялото на 52-годишната журналистка е било..

публикувано на 25.05.18 в 11:27

Инспекцията по труда започва проверки по овощните градини в Кюстендилско

Инспекцията по труда започва проверки по овощните градини в Кюстендилско от понеделник, когато е началото на беритбата на череши. Ще бъдат проверявани еднодневни трудови договори, уточниха от инспекцията.  При нарушение санкцията започва от 1500 лева.  Регистрирането на еднодневните трудови договори може да става и онлайн и не е..

публикувано на 25.05.18 в 11:20

Ирландия гласува на референдум за абортите

Ирландия гласува в референдум, който може да сложи край на забраната на абортите в страната. Гласоподавателите ще трябва да решат дали искат отмяната на 8-ата поправка в конституцията, която признава равните права на майката и нероденото дете.  Поправката е в сила от 1983 година, но кампанията за премахването ѝ набра сила през последните..

обновено на 25.05.18 в 11:14

Симона Маркова – едно от децата, които ще участват в единствения действащ космически лагер на НАСА в Европа

13-годишната Симона Маркова е едно от децата, които през август ще пътуват за Измир за участие в единствения действащ космически лагер на НАСА в Европа. Тя беше избрана за него след конкурс за есе и интервю на космическа тематика. Симона е ученичка в шести клас на 75-о ОУ в столичния квартал "Факултета". Казва, че дължи успеха си на Центъра на..

публикувано на 25.05.18 в 10:57

Акция по кръводаряване ще се проведе в столичния храм "Рождество Христово" в неделя

Акция по кръводаряване ще се проведе тази неделя в столичния храм "Рождество Христово" в квартал "Младост". Това е денят, когато православната ни църква отбелязва Петдесетница. Акцията е част от пролетната кампания, която Националният център по кръводаряване прави съвместно с Българската православна църква.  Мотото тази година е "Запалете..

публикувано на 25.05.18 в 10:49