Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата потече в Кърджали след отстраняването на тежка авария

| обновено на 16.03.15 в 14:44
Възстановено е подаването на вода в района на Кърджали след тежката авария на магистралния водопровод. Започна захранването на ниските жилищни квартали, като за останалите части на града се очаква това да стане до края на деня. Водата, обаче, няма да е годна за пиене и готвене от до 06.00 часа сутринта утре, тъй като ще съдържа завишено количество хлор, необходимо за профилактично саниране на водопроводната мрежа, съобщиха от В и К. Тъй като през това време водата може да се ползва само за битови нужди, дружеството се обърна с призив гражданите и фирмите да се запасят с нови количества за пиене. 

По-рано днес бе отстранена тежката авария на магистралния водопровод, която остави без питейна вода десетки хиляди домакинства в района на областния град. Аварийните екипи работеха през цялата нощ, като им бяха осигурени храна, осветление и генератори за ток. Ангажирани бяха три тежки машини. Групите работеха повече от 24 часа при изключително трудни условия на стръмен и хлъзгав терен. Те успяха да заварят двете тръби на скъсаните места и бяха извършени задължителните проби. Повредата беше провокирана от активизирало се старо свлачище край село Пъдарци, на 18 километра от областния град.

Заради водната криза общината в Кърджали зареди тази сутрин детските и социалните заведения с над 2000 литра питейна вода. Доставени бяха и 80-литрови бидони за съхраняване на вода за битови нужди. В многопрофилната болница в Кърджали успяват да се справят с безводието, там в момента са настанени 300 пациенти.

Много е трудно да се работи в такива условия, но не ни е за пръв път. Всички отделения и всеки болен имат питейна вода, резервоарите са заредени с вода за битови нужди. Разполагаме със стерилизирани материали и инструменти за операции, но само за 48 часа, ако не дойде водата, имаме план за споразумение с болницата в Хасково при нужда от операции
, заяви управителят на болницата д-р Тодор Черкезов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени