Таня Михайлова: Политиката за развитие е възможност за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света

Снимка: БГНЕС
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз обявиха 2015 година за европейска година за развитие под наслов "Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще".

България участва с национална програма от Министерството на външните работи и Дипломатическия институт, включващи различни прояви през цялата година.

Директорът на Дипломатическия институт при министъра на външните работи Таня Михайлова обясни, че от години се обсъжда тази възможност, защото солидарността е в основата за изграждане на ЕС. Политиката за развитие е възможност и допълнителен инструмент за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света. ЕС е най-големият донор в света по отношение на помощта, която се оказва за развиващите се държави. Само за 2013 година близо 15 милиарда евро са отделени от ЕС за външна помощ на държави, които се нуждаят от това. Още през 2013 година ЕП определи тази година като Европейска година на развитието. Всяка една страна-членка ще има своите ангажименти по отношение на своите граждани. За българските граждани бих посочила една недобра статистика, според която само 10 процента от българските граждани смятат, че могат да имат участие в справянето с бедността в развиващите се държави. 64 процента не смятат, че политиката за развитие следва да е правителствен приоритет. Много граждани смятат, че имат достатъчно проблеми вътре в страната и че би трябвало първо да се справим с тях, и след това да откликваме на необходимостта да помагаме на други държави. Трябва да бъдем солидарни.

Интервюто на Веселина Миланова с Таня Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Ципрас сложи вратовръзка и заяви: Гърция вече е нормална държава

Успяхме да решим проблема с гръцкия дълг, който наследихме и Гърция вече се превръща в нормална държава. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след като финансовите министри на еврозоната се споразумяха за излизане на Атина от третата спасителна програма, продължила 8 години. Както никога досега - с тъмночервена вратовръзка Ципрас направи тази..

публикувано на 22.06.18 в 21:31

Опозиционни организации обединиха сили преди изборите в Турция

В навечерието на ключовите избори в Турция няколко опозиционни организации обединиха сили за наблюдение на вота. В Платформата за честни избори участват опозиционните Народнорепубликанска, Добрата партия, умерено проислямската Партия на щастието, прокюрдската Демократична партия на народите и Работническата партия, както и редица граждански..

публикувано на 22.06.18 в 21:25
Бойко Борисов и Виктор Орбан на една от срещите им. Двамата премиери разговаряха днес по телефона.

Борисов запозна Орбан с позицията си по миграцията

Министър-председателят Бойко Борисов е запознал в телефонен разговор унгарския си колега Виктор Орбан с позицията, която ще представи на работната среща в Брюксел в неделя по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, съобщиха от правителствената служба. Българският премиер заявил, че България, като страна на първа линия, заедно с..

публикувано на 22.06.18 в 18:03
Красимир Каракачанов

Първият нов кораб за ВМС ще се забави с година

С година ще бъде забавен проектът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол. Миналата година фирмата се отказа от поръчката на стойност 820 милиона лева. Причината, част от нея беше предвидена за ДДС, което намаляваше стойността..

публикувано на 22.06.18 в 17:46
Каталунският премиер Ким Тора

Каталунските сепаратисти късат контактите с испанската монархия

Каталунските сепаратистки лидери обявиха днес, че прекъсват официалните контакти с испанската монархия, предаде БТА. Каталунският премиер Ким Тора заяви, че регионалното му правителство няма да кани крал Фелипе Шести на официални събития, нито ще изпраща представители на събития с негово участие, защото монархът отказва да обсъжда..

публикувано на 22.06.18 в 17:18

Холандия подкрепи Македония за старт на преговори за присъединяване към ЕС

Парламентът на Холандия даде зелена светлина на Македония да започне присъединителни преговори с ЕС, предаде агенция МИА. С решението на парламента се очаква Европейският съвет да гласува „за“ започване на преговори за членство с Македония на срещата на 28 и 29 юни. Същевременно парламентът блокира започването на присъединителни преговори с..

публикувано на 22.06.18 в 17:08
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг очаква Македония да бъде поканена в НАТО през юли

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че на срещата на върха на Алианса през юли се очаква Македония да бъде поканена за преговори за членство в организацията, съобщават македонски медии, цитирани от БГНЕС. „Аз съм оптимист, че ще бъде взето такова решение, и че на референдума в Македония ще има мнозинство в подкрепа на..

публикувано на 22.06.18 в 16:53