Таня Михайлова: Политиката за развитие е възможност за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света

БГНЕС
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз обявиха 2015 година за европейска година за развитие под наслов "Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще".

България участва с национална програма от Министерството на външните работи и Дипломатическия институт, включващи различни прояви през цялата година.

Директорът на Дипломатическия институт при министъра на външните работи Таня Михайлова обясни, че от години се обсъжда тази възможност, защото солидарността е в основата за изграждане на ЕС. Политиката за развитие е възможност и допълнителен инструмент за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света. ЕС е най-големият донор в света по отношение на помощта, която се оказва за развиващите се държави. Само за 2013 година близо 15 милиарда евро са отделени от ЕС за външна помощ на държави, които се нуждаят от това. Още през 2013 година ЕП определи тази година като Европейска година на развитието. Всяка една страна-членка ще има своите ангажименти по отношение на своите граждани. За българските граждани бих посочила една недобра статистика, според която само 10 процента от българските граждани смятат, че могат да имат участие в справянето с бедността в развиващите се държави. 64 процента не смятат, че политиката за развитие следва да е правителствен приоритет. Много граждани смятат, че имат достатъчно проблеми вътре в страната и че би трябвало първо да се справим с тях, и след това да откликваме на необходимостта да помагаме на други държави. Трябва да бъдем солидарни.

Интервюто на Веселина Миланова с Таня Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Гърция се договори с кредиторите си от Еврозоната да продължи експертните преговори

Гърция и кредиторите й от еврозоната направиха взаимни компромиси, които ще позволят завръщането в най-скоро време на техническите екипи от Еврокомисията и Европейската централна банка в Атина.  Целта е до началото на лятото южната ни съседка да получи поредния транш от третата спасителна програма и за пореден път да избегне държавен фалит...

обновено на 20.02.17 в 21:25
Виталий Чуркин.

Почина постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин

Руското министерство на външните работи съобщи, че днес в Ню Йорк, ден преди да навърши 65 години, на 64-годишна възраст внезапно е починал постоянният представител на Руската федерация в Организацията на обединените нации Виталий Чуркин . Той беше на поста от 2006 година. Топ дипломат с 43-годишен стаж в кариерата, Чуркин е бил посланик в..

обновено на 20.02.17 в 21:25

Столтенберг: НАТО ще работи за увеличаване на европейския дял в бюджета си

Американският вицепрезидент Майк Пенс , който е на посещение в централата на НАТО в Брюксел, повтори искането на Съединените щати европейските страни да увеличат вноските си в бюджета на НАТО: Президентът на Съединените щати и американският народ очакват съюзниците ни да спазят обещанието си и да направят повече за общата ни отбрана. Президентът..

обновено на 20.02.17 в 21:10

Томислав Николич няма да се кандидатира за втори мандат

Президентът на Сърбия Томислав Николич се отказва от намерението си да се кандидатира за втори мандат, въпреки настояването на сдътрудниците му да отиде докрай в битката с премиера Александър Вучич , чиято кандидатура за президент беше издигната от управляващата Сръбска прогресивна партия, съобщава вестник "Блиц". До смекчаване на войнствената..

публикувано на 20.02.17 в 21:05
Майкъл Пенс

Вицепрезидентът Майк Пенс: САЩ искат засилено сътрудничество с ЕС

САЩ ще работят за засилено сътрудничество с Европейския съюз, заяви вицепрезидентът на страната Майк Пенс след среща в Брюксел с председателя на Европейския съвет: Привързаността на САЩ към ЕС е непоклатима и трайна. С нетърпение очакваме съвместната работа за задълбочаването на политическото и икономическо партньорство.  Разделени сме от океан,..

обновено на 20.02.17 в 20:59

Британският парламент обсъжда закона Брекзит

Горната камара на британския парламент започна обсъжданията по закона за Брекзит, който трябва да бъде окончателно гласуван до 7-ми март. Едва след това премиерът Тереза Мей може да започне преговорите за излизане на страната от ЕС. Един от спорните въпроси в закона за Брекзит е съдбата на около 3,5 милиона граждани на страни членки на..

публикувано на 20.02.17 в 18:05

Проф. Антоанета Христова: Обстановката в България в момента е доста кризисна

Служебното правителство беше посрещнато като надежда, като източник на ориентир, защото се базира на авторитета на президента. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" политическият психолог професор Антоанета Христова : Затова може би и първата крачка, която трябваше да докаже, че президентът е обективен и..

публикувано на 20.02.17 в 18:01