Таня Михайлова: Политиката за развитие е възможност за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света

БГНЕС
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз обявиха 2015 година за европейска година за развитие под наслов "Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще".

България участва с национална програма от Министерството на външните работи и Дипломатическия институт, включващи различни прояви през цялата година.

Директорът на Дипломатическия институт при министъра на външните работи Таня Михайлова обясни, че от години се обсъжда тази възможност, защото солидарността е в основата за изграждане на ЕС. Политиката за развитие е възможност и допълнителен инструмент за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света. ЕС е най-големият донор в света по отношение на помощта, която се оказва за развиващите се държави. Само за 2013 година близо 15 милиарда евро са отделени от ЕС за външна помощ на държави, които се нуждаят от това. Още през 2013 година ЕП определи тази година като Европейска година на развитието. Всяка една страна-членка ще има своите ангажименти по отношение на своите граждани. За българските граждани бих посочила една недобра статистика, според която само 10 процента от българските граждани смятат, че могат да имат участие в справянето с бедността в развиващите се държави. 64 процента не смятат, че политиката за развитие следва да е правителствен приоритет. Много граждани смятат, че имат достатъчно проблеми вътре в страната и че би трябвало първо да се справим с тях, и след това да откликваме на необходимостта да помагаме на други държави. Трябва да бъдем солидарни.

Интервюто на Веселина Миланова с Таня Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Председателят на ЕП Антонио Таяни пристига в София

Председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и депутати представители на политическите групи в Европарламента са на работно посещение у нас. Визитата е традиционна за всяко ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. На среща Антонио Таяни и премиерът Бойко Борисов ще обсъдят задачите и отговорностите на..

публикувано на 21.11.17 в 04:58
Меир Шитрит(ляво) и Реувен Ривлин(дясно)

Израелският президент бе разкритикуван за отказа си да помилва израелски войник, осъден за убийството на ранен палестинец, нападнал с нож военни

Израелски политици от десницата и потребители в интернет се нахвърлиха срещу президента Реувен Ривлин , също десен политик, след отказа му да помилва войник, осъден за това, че е застрелял обезвреден палестинец, нападнал войници, предаде Франс прес. "Срам ме е, че имам такъв президент" и "Народът те мрази, подай оставка", написаха интернет..

публикувано на 21.11.17 в 04:38

Провал на преговорите между Фатах и Хамас може да доведе до опустошителен конфликт, заяви координаторът на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов

Започващият днес в Кайро нов кръг от преговорите за помирение между двете водещи палестински движения, Фатах и Хамас, не трябва да се провалят. Това заяви координаторът на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов , цитиран от ДПА. По думите му, при неуспех на разговорите може да избухне "опустошителен конфликт". "Дали този конфликт..

публикувано на 21.11.17 в 04:33

Организацията, водила кампания за Брекзит, е разследвана за нарушения в правилата на финансиране

Британската избирателна комисия започна разследване, за да установи дали организацията "Гласувай за напускане", която стоеше зад официалната кампания за излизане от Европейския съюз, е нарушила финансовите правила за водене на предизборна кампания за референдума за Брекзит през 2016 г., предаде Ройтерс. Комисията обяви, че причина за решението..

публикувано на 21.11.17 в 02:27
Тереза Мей

Мей е спечилала подкрепата на привържениците на Брекзит в нейния кабинет

Британският премиер Тереза Мей е спечилала подкрепата на привържениците на Брекзит в нейния кабинет да удвои предлаганата сума за уреждане на „сметката по развода“ с ЕС, съобщиха медиите на Острова. По всичко изглежда, че Тереза Мей ще осигури изплащането на 40 милиарда паунда на Брюксел в опита да се излезе от застоя в преговорите. След..

публикувано на 21.11.17 в 02:20

Тръмп обяви Северна Корея за държава спонсор на тероризма

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви Северна Корея за държава спонсор на тероризма и добави въоръжения с ядрено оръжие комунистически режим към черния списък на режимите врагове на Вашингтон. Днес САЩ определя Северна Корея за държава-спонсор на тероризма. Това трябваше да стане много отдавна, преди години. Освен заплахата към света от..

публикувано на 20.11.17 в 21:33

Европейската агенция по лекарствата ще се премести в Амстердам, а Европейският банков орган - в Париж

Европейската агенция по лекарствата ще бъде преместена в Амстердам, реши заседаващият днес Съвет "Общи въпроси" в Брюксел. Градът беше сред подадените общо 18 кандидатури за домакинство на Агенцията, включително и София. Париж е градът, където ще се премести Европейският банков орган. Решението бе взето на заседанието на Съвета по общи..

обновено на 20.11.17 в 20:58