Таня Михайлова: Политиката за развитие е възможност за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света

БГНЕС
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз обявиха 2015 година за европейска година за развитие под наслов "Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще".

България участва с национална програма от Министерството на външните работи и Дипломатическия институт, включващи различни прояви през цялата година.

Директорът на Дипломатическия институт при министъра на външните работи Таня Михайлова обясни, че от години се обсъжда тази възможност, защото солидарността е в основата за изграждане на ЕС. Политиката за развитие е възможност и допълнителен инструмент за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света. ЕС е най-големият донор в света по отношение на помощта, която се оказва за развиващите се държави. Само за 2013 година близо 15 милиарда евро са отделени от ЕС за външна помощ на държави, които се нуждаят от това. Още през 2013 година ЕП определи тази година като Европейска година на развитието. Всяка една страна-членка ще има своите ангажименти по отношение на своите граждани. За българските граждани бих посочила една недобра статистика, според която само 10 процента от българските граждани смятат, че могат да имат участие в справянето с бедността в развиващите се държави. 64 процента не смятат, че политиката за развитие следва да е правителствен приоритет. Много граждани смятат, че имат достатъчно проблеми вътре в страната и че би трябвало първо да се справим с тях, и след това да откликваме на необходимостта да помагаме на други държави. Трябва да бъдем солидарни.

Интервюто на Веселина Миланова с Таня Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията
Лиляна Павлова

Лиляна Павлова: За ГЕРБ, въпроса да подкрепи ли правителство с мандата на РБ не е решен

Според регионалния министър в оставка Лиляна Павлова ГЕРБ тепърва ще обсъжда, дали да подкрепи Реформаторския блок, ако получи третия мандат от президента. Павлова, обаче, не се ангажира с прогнозата, кога ще бъде взето това решение: Ако някой успее да предложи и да направи правителство, да поеме тази отговорност и да получи подкрепа - нека да го..

публикувано на 04.12.16 в 16:23

В Италия се провежда конституционен референдум

В Италия се провежда конституционен референдум. Той започна в 7 часа местно време и ще приключи в 23 часа. Избирателната активност до 12 часа местно време бе 20,10%. Рекордът е на Болоня – почти 27%. Премиерът Матео Ренци гласува във Понтасиеве край Флоренция въпреки, че се яви без документи, благодарение на това, че го познават. Резултатът от..

обновено на 04.12.16 в 14:55
Норберт Хофер

Австрийците гласуват за нов президент

В Австрия днес е балотажът на президентските избори между Норберт Хофер от антиимигрантската и евроскептична Партия на свободата и Александер ван дер Белен , екоактивист и либерал, който се явява като независим кандидат. Норберт Хофер определя себе си като популист, който говори от името на тези, чийто глас умишлено се неглижира. Като президент..

обновено на 04.12.16 в 14:53
Гроздан Караджов

Гроздан Караджов: Тичането след мандат е като подтичване на коте подир суджук

Гражданският съвет на реформаторите е мястото, където трябва да бъде обсъдено какво правителство - партийно или служебно, е най-добрият вариант за управление на страната. Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" Гроздан Караджов : Да не се окажем в ролята на хора, които ще правим мандат заради самия мандат. Тичането подир мандат прилича на..

публикувано на 04.12.16 в 13:32

Георги Свиленски: БСП ще върне мандата и няма да излъчва кандидати за служебно правителство

В сряда БСП ще върне мандата и няма да участва със свои кадри в ново правителство в рамките на този парламент. Това потвърди в предаването "Неделя 150" депутатът от левицата Георги Свиленски , като увери: Ние не само, че няма да участваме, т.е. ще върнем мандата -  няма да го задържим, няма да излъчваме кандидати за нито едно правителство от двата..

публикувано на 04.12.16 в 13:20

Активността на президентските избори в Узбекистан надхвърли 45 процента

В Узбекистан днес се провеждат президентски избори. Фаворит е иизпълняващият длъжността президент Шавкат Мирзийоев,  издигнат от Движение на предприемачите и деловите хора - Либерално-демократическа партия на Узбекистан. Негови съперници са лидерът на Народно-демократическа партия на Узбекистан Хотамжон Кетмонов, кандидатът на Демократическата..

публикувано на 04.12.16 в 12:16

Британското правителство се оплака, че се води открита кампания за саботиране на плановете за Брекзит на външния министър

Британското правителство се оплака, че се води открита кампания за саботиране на плановете за Брекзит на външния министър Борис Джонсън . Голям скандал се разразява във Великобритания около твърденията за заговор срещу Борис Джонсън в подготовката за Брекзит. От правителството съобщиха, че външният министър е бил „бесен“ след като негови..

публикувано на 04.12.16 в 12:07