Таня Михайлова: Политиката за развитие е възможност за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света

БГНЕС
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз обявиха 2015 година за европейска година за развитие под наслов "Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще".

България участва с национална програма от Министерството на външните работи и Дипломатическия институт, включващи различни прояви през цялата година.

Директорът на Дипломатическия институт при министъра на външните работи Таня Михайлова обясни, че от години се обсъжда тази възможност, защото солидарността е в основата за изграждане на ЕС. Политиката за развитие е възможност и допълнителен инструмент за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света. ЕС е най-големият донор в света по отношение на помощта, която се оказва за развиващите се държави. Само за 2013 година близо 15 милиарда евро са отделени от ЕС за външна помощ на държави, които се нуждаят от това. Още през 2013 година ЕП определи тази година като Европейска година на развитието. Всяка една страна-членка ще има своите ангажименти по отношение на своите граждани. За българските граждани бих посочила една недобра статистика, според която само 10 процента от българските граждани смятат, че могат да имат участие в справянето с бедността в развиващите се държави. 64 процента не смятат, че политиката за развитие следва да е правителствен приоритет. Много граждани смятат, че имат достатъчно проблеми вътре в страната и че би трябвало първо да се справим с тях, и след това да откликваме на необходимостта да помагаме на други държави. Трябва да бъдем солидарни.

Интервюто на Веселина Миланова с Таня Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Томислав Дончев и Румен Порожанов вземат участие във втория дебат за Общата селскостопанска политика след 2020 година

Днес ще се  проведе вторият дебат за Общата селскостопанска политика  след 2020 под наслов „Изборът на България“. Представителите на земеделския сектор ще могат да чуят националните позиции на Франция, Испания, Ирландия и Полша. Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на земеделието Румен Порожанов ще се включат в дебата, а за перспективите пред..

публикувано на 21.09.17 в 07:53

МС приема годишния план за действие по Националната стратегия за грамотността

Правителството ще приеме годишния   план за действие по Националната стратегия за  грамотността. Трябва да се утвърди и наредбата за финансирането в системата на предучилищното и училищното образование. Около 600 млн. лв. са предвидени за образователна инфраструктура , обяви преди дни   министър-председателят Борисов Всички кметове,..

публикувано на 21.09.17 в 07:49

Валери Симеонов се среща със сръбски министър и местни българи в Димитровград

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов ще бъде гост   на празника на сръбския  Димитровград  - едно от средищата на българското национално малцинство в Западните покрайнини.  Той ще   разговаря с вицепремиера и министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия  Расим Ляич. След това ще..

публикувано на 21.09.17 в 07:32

Продължат разискванията в НС по законопроекта за промени в Наказателния кодекс

Депутатите ще продължат разискванията по законопроекта за промени в Наказателния кодекс, внесен от правителството. В него се предвижда наказателно преследване и на морските пирати. Сега пиратството е признато за престъпление само по отношение на въздухоплавателните средства.  В програмата на Народното събрание е включено и гласуване на промени в Закона за..

публикувано на 21.09.17 в 07:27

Могерини: Не е необходимо да се предоговаря споразумението за ядрената програма на Техеран

Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че въпреки американските критики пред ООН, не е необходимо да се предоговаря споразумението за ядрената програма на Техеран. Тя направи изявлението след среща на министри от  Иран, САЩ, Китай, Русия, Франция, Обединеното кралство и Германия в кулоарите на Общото събрание на ООН. По..

публикувано на 21.09.17 в 07:11

Румен Радев: ООН е трибуна, от която трябва да се борим за мир

Българският президент Румен Радев обяви, че по време на речта си пред 72-рата Генерална асамблея на ООН страната ни е отправила послание, че ООН е трибуна, от която трябва да се борим за мир. В речта си държавният глава се застъпи за цялостен подход на световната организация и стратегията „дипломация за мир“. В Ню Йорк Радев също коментира и..

публикувано на 21.09.17 в 07:06
Румяна Бъчварова

Началникът на кабинета на премиера: „война“ между Борисов и президента няма

За началника на политическия кабинет на министър-председателя задочната размяна на реплики между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за това какви бойни самолети трябва да бъдат закупени за българските военновъздушни сили не може да бъде описана като „война.“ „ Мисля, че се търси някаква атракция в различните позиции. Надявам се да не..

публикувано на 20.09.17 в 22:32