Таня Михайлова: Политиката за развитие е възможност за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света

БГНЕС
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз обявиха 2015 година за европейска година за развитие под наслов "Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще".

България участва с национална програма от Министерството на външните работи и Дипломатическия институт, включващи различни прояви през цялата година.

Директорът на Дипломатическия институт при министъра на външните работи Таня Михайлова обясни, че от години се обсъжда тази възможност, защото солидарността е в основата за изграждане на ЕС. Политиката за развитие е възможност и допълнителен инструмент за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света. ЕС е най-големият донор в света по отношение на помощта, която се оказва за развиващите се държави. Само за 2013 година близо 15 милиарда евро са отделени от ЕС за външна помощ на държави, които се нуждаят от това. Още през 2013 година ЕП определи тази година като Европейска година на развитието. Всяка една страна-членка ще има своите ангажименти по отношение на своите граждани. За българските граждани бих посочила една недобра статистика, според която само 10 процента от българските граждани смятат, че могат да имат участие в справянето с бедността в развиващите се държави. 64 процента не смятат, че политиката за развитие следва да е правителствен приоритет. Много граждани смятат, че имат достатъчно проблеми вътре в страната и че би трябвало първо да се справим с тях, и след това да откликваме на необходимостта да помагаме на други държави. Трябва да бъдем солидарни.

Интервюто на Веселина Миланова с Таня Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Петрос Теохаридис: Турция спъва преговорите за намиране на решение на Кипърския въпрос

Продължават дипломатическите усилия за намиране на решение на Кипърския въпрос след провала на преговорите в Швейцария в началото на месеца. Тази седмица първите дипломати на Гърция и Турция Никос Кодзияс и Мевлют Чавушоглу се срещнаха, за да потърсят сближаване на позициите, но отново не бе постигнат успех. Турция спъва преговорите за..

публикувано на 22.07.17 в 13:39
Реджеп Ердоган и Ангела Меркел

ЕС подкрепя твърдия тон на Германия към Турция

ЕС подкрепя втвърдяването на тона на Германия спрямо Турция. Реакцията на Берлин е разбираема , коментира европейският комисар по разширяването Йоханес Хан , предава ДПА. Европа е проявила твърде дълго време търпение, допълни Хан. Според него Турция все повече се отдалечава от европейските ценности. Задържането на правозащитници и обвинението им в..

публикувано на 22.07.17 в 12:52
Тереза Мей

Роб Уотсън: Без съмнение времето на Тереза Мей изтича

На фона на подновените преговори за Брекзит разногласията в правителството в Лондон продължиха и тази седмица. Това наложи премиерът Тереза Мей да се намеси и да стегне редиците в Консервативната партия. Тя призова министрите й да престанат с „очернянето“ в медиите и да спрат изтичането на информация от заседанията на кабинета. Премиерът Тереза..

публикувано на 22.07.17 в 12:37

Д-р М. Демерцис: Лондон и Брюксел ще трябва да направят взаимни компромиси по преговорите за Брекзит

Преговарящите от името на ЕС и Великобритания обявиха в четвъртък, че са се разбрали да продължат да преговарят. Така може да се определи резултатът от втория кръг разговори по Брекзит, чиято крайна цел е в един двустранен договор да се уредят всички неясноти за ситуацията, след края на пълноправното членство на Великобритания в съюза през март..

публикувано на 22.07.17 в 12:22

Р. Стефанов: Русия използва енергийните си доставки за политическо влияние в съответните страни

През седмицата AFP публикува материал, в който анализира надпреварата между Русия и Запада за контрол върху газовите коридори на Балканите. „Газпром“ доставя 1/3 от синьото гориво за европейските потребители. АФП цитира мнението на Тимъти Лес , ръководител на консултантска агенция за политически риск „Нова Европа“, който казва, че: В..

публикувано на 22.07.17 в 10:41
Джеф Сешънс

Вашингтон поуст: Сешънс е разговарял с Кисляк за изборите

Американският министър на правосъдието Джеф Сешънс все пак е разговарял с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк за президентските избори в САЩ. Това доказват подслушани телефонни разговори, пише в-к „Вашингтон поуст“. Позовавайки се на американски правителствени източници, вестникът твърди, че посланик Кисляк е докладвал на началниците си в..

публикувано на 22.07.17 в 10:36
Зигмар Габриел

Зигмар Габриел към турците в Германия: Вие сте част от нас

Германският външен министър Зигмар Габриел успокои живеещите във Федералната република турци, че промяната в политиката на Берлин към Анкара не е насочена срещу тях. Вие сте част от нас, независимо от това, колко трудни са политическите връзки между Германия и Турция в момента , пише Габриел в отворено писмо на немски и турски език, публикувано днес..

публикувано на 22.07.17 в 10:34