Таня Михайлова: Политиката за развитие е възможност за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света

БГНЕС
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз обявиха 2015 година за европейска година за развитие под наслов "Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще".

България участва с национална програма от Министерството на външните работи и Дипломатическия институт, включващи различни прояви през цялата година.

Директорът на Дипломатическия институт при министъра на външните работи Таня Михайлова обясни, че от години се обсъжда тази възможност, защото солидарността е в основата за изграждане на ЕС. Политиката за развитие е възможност и допълнителен инструмент за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света. ЕС е най-големият донор в света по отношение на помощта, която се оказва за развиващите се държави. Само за 2013 година близо 15 милиарда евро са отделени от ЕС за външна помощ на държави, които се нуждаят от това. Още през 2013 година ЕП определи тази година като Европейска година на развитието. Всяка една страна-членка ще има своите ангажименти по отношение на своите граждани. За българските граждани бих посочила една недобра статистика, според която само 10 процента от българските граждани смятат, че могат да имат участие в справянето с бедността в развиващите се държави. 64 процента не смятат, че политиката за развитие следва да е правителствен приоритет. Много граждани смятат, че имат достатъчно проблеми вътре в страната и че би трябвало първо да се справим с тях, и след това да откликваме на необходимостта да помагаме на други държави. Трябва да бъдем солидарни.

Интервюто на Веселина Миланова с Таня Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Народните представители увеличиха до два милиарда бюджета за Националната програма за саниране

След двучасови дебати народните представители увеличиха до два милиарда бюджета за Националната програма за саниране.  Най-критични бяха депутатите от "Атака", БСП и Патриотичния фронт. Заместник-председателят на групата на "Патриотите" Искрен Веселинов заяви: Дори от гледна точка на голямата хвалба колко е атрактивна и колко добре..

публикувано на 18.01.17 в 15:28
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Няма нищо случайно в появяването на Доналд Тръмп на политическата арена

Доналд Тръмп беше единственият кандидат на тези избори, който имаше много ясна и подробна, систематизирана политическа платформа не просто в условията на кампанията, а повече от 10 години, и то систематизирана в четири книги.Те продължават на бъдат на американския пазар. А опонентите му казват, че той няма виждания, идеология или..

публикувано на 18.01.17 в 14:57

Плевнелиев: Приключи труден, но успешен мандат

Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев дни преди смяната на властта в Президентството. Росен Плевнелиев и Маргарита Попова направиха отчет по повод петата година от встъпването си в длъжност като президент и вицепрезидент. Това се случва преди утре новоизбраният държавен глава..

обновено на 18.01.17 в 14:17
Иван Иванов

БСП: Има опасност от спиране на средства по европейските фондове още през тази година

От БСП предупредиха, че има опасност от спиране на средства по европейските фондове още през тази година. Според социалистите засегнати са програмата за рибарство, за развитие на селските райони, за околната среда и за науката. Иван Иванов от БСП коментира: Тезата "На тях им ги спират, на нас ни ги пускат" отдавна издиша и сега през втората..

публикувано на 18.01.17 в 14:10
Найден Зеленогорски

РБ настоява Румен Радев да потвърди евроатлантическата ориентация на България

Реформаторският блок поиска Народното събрание да призове новия президент Румен Радев да декларира, че стои зад европейските и евроатлантическите ценности на страната. Това съобщи съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски . Той обясни, че внасянето на декларацията е в продължение на заявената в началото на политическия..

публикувано на 18.01.17 в 12:17

Кабинетът увеличи заплатите на служителите в затворите

Десет милиона лева допълнително осигури правителството за увеличение на заплатите на служителите в затворите и охрана на съдебната власт. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева потвърди, че промяната на възнагражденията е очаквана от 7 години. Премиерът Бойко Борисов допълни, че с отпуснатите средства се изпълнява поет..

публикувано на 18.01.17 в 12:01

Депутатите увeличиха бюджета за саниране

Бюджетът за саниране се увеличава с един милиард лева и става два милиарда лева, решиха депутатите. След продължили близо два часа спорове в пленарната зала те подкрепиха продължаване на изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Според управляващите в програмата за енергийна..

обновено на 18.01.17 в 11:49