Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Михайлова: Политиката за развитие е възможност за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света

Снимка: БГНЕС
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз обявиха 2015 година за европейска година за развитие под наслов "Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще".

България участва с национална програма от Министерството на външните работи и Дипломатическия институт, включващи различни прояви през цялата година.

Директорът на Дипломатическия институт при министъра на външните работи Таня Михайлова обясни, че от години се обсъжда тази възможност, защото солидарността е в основата за изграждане на ЕС. Политиката за развитие е възможност и допълнителен инструмент за постигане на по-голяма безопасност и благоденствие в света. ЕС е най-големият донор в света по отношение на помощта, която се оказва за развиващите се държави. Само за 2013 година близо 15 милиарда евро са отделени от ЕС за външна помощ на държави, които се нуждаят от това. Още през 2013 година ЕП определи тази година като Европейска година на развитието. Всяка една страна-членка ще има своите ангажименти по отношение на своите граждани. За българските граждани бих посочила една недобра статистика, според която само 10 процента от българските граждани смятат, че могат да имат участие в справянето с бедността в развиващите се държави. 64 процента не смятат, че политиката за развитие следва да е правителствен приоритет. Много граждани смятат, че имат достатъчно проблеми вътре в страната и че би трябвало първо да се справим с тях, и след това да откликваме на необходимостта да помагаме на други държави. Трябва да бъдем солидарни.

Интервюто на Веселина Миланова с Таня Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна