Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един световен бестселър, написан в Италия

БНР Новини
3
Старинна японска бродерия върху коприна, детайл

Хипнотизиращ и стъписващо красив.
в. "Обзървър"

Негов автор е Алесандро Барико и благодарение на съдействието на Италиански културен институт, София можем да предложим на българските слушатели романа, предизвикал силно адмириращата и същевременно изчерпателна рецензия на Обзървър.
Интригуващо е, че зад пищния, свободно леещ се и пластично рисуващ език на "Коприна" се оказа, че се спотайва пианист и музикален критик, писал трудове за Джоакино Росини, за връзката на музиката с модерността, за десетки музикални събития и ток шоута на трети канал на Италианската телевизия. Дебютният му роман Castelli di rabbia ("Стъклени земи") излиза през 1991 година. А малко по-късно Барико основава в родния си град Торино училище за творческо писане, където има разнообразни курсове за наративни техники като кинодраматургия, журналистика, видеоигри, романи и кратки разкази. Първите му романи печелят италиански и френски литературни награди. Съвместно с френската група Air Алесандро Барико в привичното си полифункционално присъствие като автор и пианист едновременно прeвръща и романа си City в аудиокнига като миксира четенето с музиката на бенда.
Романът Seta /Silk / "Коприна" излиза през 1996 г., незабавно става бестселър в Италия и през следващите няколко години е преведен на 27 езика. През 2007 г. по романа е създаден и едноименният филм. Съществуват две отделни френски издания на романа като аудиокнига.
Нашата драматизация е направена през 2006 година от Митко Новков, режисьора Георги Михалков, композитора и звукорежисьор Иван Драголов и звукорежисьорския екип на Второ студио: Петя Петрова и Румен Тодоров. Участват: Ангел Генов, Пламен Манасиев, Ана Вълчанова, Невена Калудова, Ива Караманчева и Георги Михалков.

неделя, 22 март, от 16 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна