Индустрия ли е културата?

Доцент д-р Анна Кръстева
БГНЕС

Днес по случай Международния ден на Франкофонията в зала „Изток“ на Народното събрание беше организирана конференция на тема „Култура, иновации, развитие. Франкофонски практики“. Форумът акцентира още веднъж върху нарастващото значение на културата като динамичен сектор с възможности за развитие и фактор за благоденствието на гражданите в Европейския съюз.
Заетите в творческите индустрии вече създават 4,4% от европейския брутен продукт. Това е сериозен повод да се обсъдят възможностите за обмен на артистични практики – сподели за слушателите на БНР в предаването „Артефир“ доцент д-р Анна Кръстева – председател на Асоциацията на носителите на френския Орден на Академичните палми.
Френският език и френският цивилизационен опит винаги са играли ролята на мост между културите. Затова и съвсем естествено Френският институт в България, Групата на франкофонските посланици в София и Българската секция на Асоциацията на носителите на френския Орден на Академичните палми са активни партньори на Народното събрание на Република България и Министерството на външните работи в осъществяването на Международната конференция „Култура, иновации, развитие. Франкофонски практики”.
В приветствието си към участниците в конференцията председателят на Парламента Цецка Цачева отбеляза: Целта е да стегнем нашите редици за по-решително отстояване на франкофонските идеали в ежедневието, като работим за насаждане на култура на демократичните ценности, на толерантност, солидарност, взаимно изслушване и диалог.
Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова посочи, че през последните години в международната общност се е оформил консенсус, който вижда културите като основен елемент на устойчивото развитие, както и за основен фактор за борба с бедността и сплотяване на социалните слоеве.
В конференцията участва и посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, който коментира: Франкофонията е вектор на комуникация, но и съвкупност от ценности, стратегии и политики.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази задоволство, че София е домакин на такава престижна проява и посочи, че по отношение на творческите индустрии София се нарежда в непосредствена близост до европейските стандарти. Тя отбеляза, че София е дългогодишен член на асоциацията на франкофонските столици и съобщи, че следващата седмица й предстои среща с кмета на Париж.
print Отпечатай
Още от категорията

Музеи на Рилската железница и на Балабановата фабрика се появиха в Кочериново

След години трудности много перипетии - дори и правно-съдебни, в кв. Бараково край Кочериново бяха открити два музейни комплекса, разположени на десетки декари площ. Единият е за движилата се преди повече от половин век / до 1961 год./ Рилска железница. На места по Рилското корито още личат останките и оцелели "следи" от съоръжения на..

публикувано на 28.06.17 в 14:36

„Споменът на един мечтател“ в програмата на „Малкия сезон“ в „Сфумато“

Постановката по повестта „Бели нощи“ (1848) на Фьодор Достоевски е изпитна работа на Денислав Янев – студент от III курс в класа по режисура на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. „Споменът на един мечтател” е представление за невидимото пътуване към Ближния, за преодоляването на онези вътрешни бесове, които ни пречат да обичаме –..

публикувано на 28.06.17 в 14:05

Силистра е на път да остане без духов оркестър

Силистра е на път да остане без духов оркестър заради промени структурни промени в Общината, които налагат музикантите да работят на половин щат, с което те не са съгласни. Ръководителят на духовия оркестър Йордан Георгиев обясни, че предложението на кмета се дължи на финансовите проблеми в общината, а предложението за съкращение на щатни бройки е..

публикувано на 28.06.17 в 12:38

"Вълчицата" – новите преображения на Емил Попов

Творческата му биография е респектираща. Изкуството му е забележително. Излъчването с черти на прабългарин е невероятно. Това е скулпторът Емил Попов. В галерия „Ракурси“ сега показва най-новите си творби, обединени от заглавието „Вълчицата“. Залата е изпълнена с експресивни образи на човешки същества и на животни, които носят свободата на живата среда,..

публикувано на 28.06.17 в 12:20

Късометражен филм за "Столипиново" е селектиран за участие на фестивала в Маями

Сред селектираните за участие на фестивала в Маями е и късометражен филм за "Столипиново". Един от създателите на творбата - Борис Бъндев, припомни за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че е решил да направи произведението, след като посетил махалата и решил да живее известно време там. Заедно с партньора му в начинанието, Росен, не..

публикувано на 28.06.17 в 12:04

Младежи показват керамика и живопис в "Бялата къща"

Стоян Кавалов, Явор Костадинов и Яна Любенова представят керамика и живопис в културен център „Бялата къща“.  Изложбата показва отличените в конкурса „Път на младите“ автори.  Стоян и Явор са възпитаници на НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив и на Националната художествена академия и участват в много конкурси, общи изложби и творчески ателиета у нас..

публикувано на 28.06.17 в 05:25

"Живи комини" на режисьора Радослав Спасов – един филм за живота, разказан чрез едно погребение

Снимките на филма "Живи комини" на режисьора Радослав Спасов в село Ковачевица - мястото, което наричат не без основание "българският Холивуд", приключиха преди броени дни. Това е разказ за хората, опазили ценностите и морала в скромното си ежедневие, заключено в живота им на село. Цялото село живее с парадокси - тук парадокси да искате , подчерта..

обновено на 27.06.17 в 15:17