Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Еленкова: Човек избира книгите, които чете, със сърцето си

Човек не се държи в книжарница като в супермаркет. Той избира със сърцето си. Това каза за "Хоризонт“, в предаването "12+3“ Людмила Еленкова от книжарници "Хеликон“:

Там емоцията е водеща. Човек влиза в книжарница, когато търси нещо конкретно, когато медиите са рекламирали някое четиво, или когато хората са видели автора и искат да го прочетат.

Книжарят работи с чувствата на хората и там не може да се лъже, твърди тя:

Ние се стараем да бъдем честни. Естествено, няма как да изчетеш всичко, но винаги има друг книжар близо до теб, който може би знае повече.

Освен че хората, които продават книги, знаят много за тях, така те учат много и от своите клиенти, споделя Елена Бойчинова, репортер от "Лира.бг“:

Клиентите също много знаят. Те са информирани. Ежедневните ни разговори са много обогатяващи.

Както има нов ден, така има и по-добра книга и хората не трябва да спират да четат, смята Еленкова и коментира тенденциите в литературните вкусовете:

Тенденцията в художествената литература е насочване към спомена. Хората искат да има продължение във времето. Те залагат на вече утвърденото и познатото. Сякаш не се доверяват на високо художествената, изкуствената и високопарна литература.

Чуйте класацията на книгите, направена от „Хеликон“, в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!