По Алеята на безвремието, която води до Терасата на вечността

Курортът Позитано
ЕПА/БГНЕС

Къде се намират тези чудни места? – В градините, приемани за „вечен образец за красота и грация”. Имат си име – "Градините на Чимброне", при едноименната "Вила Чимброне", самата тя определяна от познавачите за най-божествената гледна точка на Италия. Туристът, стигнал дотам, има шанса да преживее най-невероятната панорама към цялото Амалфийско крайбрежие.
Амалфи е само част от изумителните емоции, които ще ви връхлетят, ще завладеят ума и сърцето. Завинаги. Ивицата суша „виси” нереално над също толкова нереално сините води на Тиренско море. Старинни катедрали, достолепни дворци, паркове с библейско спокойствие и зеленина, като недокоснати от човешки ръка. И все пак – подредени с вещина, обаяние и финес. Крайбрежието на Амалфи е включено в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.
Като перли на капризна красавица, древни градчета протягат снага по изопнатите хълмове и между скалните зъбери. Броите на ум до колко могат да достигнат по вертикала отрупаните с цветя, сякаш една върху друга, тераси. Десетки? Стотици? – Невъзможна задача. От тях се носят опияняващи ухания – лимони, жасмин, бугенвилии, обички, орлови нокти... Промъкват се абсурдно между полъха на морски бриз и виещи се лозници...
Бая Домиция, Равело, Казерта, Пестум, Позитано, остров Капри,... дори не онзи Неапол, за който пътеводителите разказват като клише... Доверете се на Емилия Владимирова, която ви предлага един мини-наръчник за малко познати неща в Италия, които заслужава да откриете за себе си.
Още от категорията

Лекар беше арестуван в София по време на дежурство заради агресивно поведение

Лекар беше арестуван, заради агресивно поведение по време на смяна в столична поликлиника. Вероятно задържаният ще бъде съден по бързата процедура за хулиганство. Сигналът до МВР са подали негови пациенти.  Задържаният лекар е бил на смяна в клиника, която се намира в столичния квартал "Сухата река". Негови пациенти са подали сигнал до полицията,..

обновено на 16.01.18 в 15:26

KС ще се произнесе на 23 януари по казуса с оставката на Делян Добрев

Конституционният съд ще се произнесе на 23 януари, вторник, по подадената, но отхвърлена от Народното събрание оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев .  Koнcтитyциoнните съдии отхвърлиха жалбата на омбудсмана Мая Манолова по казуса с чacтично гарантираното зapaбoтeнo тpyдoвo възнaгpaждeниe. Само четирима  от съдиите подкрепиха искането..

обновено на 16.01.18 в 15:08

Доц. Иван Иванов: Най-голям проблем създава не свръхконсумацията, а неправилната употреба на антибиотици

Днешната тема в Часът на здравето са антибиотиците и създаването на резистентност у бактериите към тези препарати. Наш гост и съветник е доц .  Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и монитиране на антибиотичната резистентност“ към НЦЗПБ (Националния център по заразни и паразитни болести)..

публикувано на 16.01.18 в 14:51

Отпада частичното бедствено положение в Пазарджик, обявено заради кризата с отпадъците

След 17 часа днес отпада частичното бедствено положение в Пазарджик, което беше обявено в края на миналата година заради кризата с боклука. Общината е сключила договор с новия оператор на регионалното депо да битови отпадъци. Изпълнител по  петгодишния договор са две фирми с регистрации l София и Русе. Освен Пазарджик, съоръжението ще обслужва още..

публикувано на 16.01.18 в 14:49

Доц. Ивайло Кожухаров: Над 70 хиляди души годишно у нас умират от сърдечно-съдови заболявания

България е на първо място по смъртност вследствие на сърдечно-съдови заболявания. Това съобщи съсловното сдружение по кардиостимулация, като се позова на данни на Европейската сърдечна асоциация. Над 70 хиляди души годишно у нас умират от сърдечно-съдови заболявания, посочи доц. Ивайло Кожухаров от Националната кардиологична болница. В 80%  от..

публикувано на 16.01.18 в 14:47
Как животните възприемат вкусовете? Имат ли предпочитания към менюто си?

Радиоенциклопедия „Въпрос на вкус!”: … казал лешоядът

Въпросът в случая е – имат ли животните подобни на нашите вкусови усещания, как възприемат вкусовете и проявяват ли лични изисквания към менюто си. Ако трябва да го кажем с две думи – и да, и не. Някои животински видове доста се доближават по начина си на хранене до нас (познайте кои), други не притежават рецептори за всички познати нам вкусове,..

публикувано на 16.01.18 в 14:40

Японската телевизия издаде фалшиво предупреждение за изстреляна от Северна Корея ракета

Японската държавна телевзия Ен Ейч Кей издаде фалшива тревога за изстреляна от Северна Корея ракета, съобщи Ройтерс. Новината беше коригирана в рамките на няколко минути, но все още не е ясно как се е стигнало до отправянето на фалшивото предупреждение.  Преди два дни обявена погрешка от хавайските власти тревога за предстоящо нападение с балистична..

публикувано на 16.01.18 в 14:38