По Алеята на безвремието, която води до Терасата на вечността

Курортът Позитано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Къде се намират тези чудни места? – В градините, приемани за „вечен образец за красота и грация”. Имат си име – "Градините на Чимброне", при едноименната "Вила Чимброне", самата тя определяна от познавачите за най-божествената гледна точка на Италия. Туристът, стигнал дотам, има шанса да преживее най-невероятната панорама към цялото Амалфийско крайбрежие.
Амалфи е само част от изумителните емоции, които ще ви връхлетят, ще завладеят ума и сърцето. Завинаги. Ивицата суша „виси” нереално над също толкова нереално сините води на Тиренско море. Старинни катедрали, достолепни дворци, паркове с библейско спокойствие и зеленина, като недокоснати от човешки ръка. И все пак – подредени с вещина, обаяние и финес. Крайбрежието на Амалфи е включено в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.
Като перли на капризна красавица, древни градчета протягат снага по изопнатите хълмове и между скалните зъбери. Броите на ум до колко могат да достигнат по вертикала отрупаните с цветя, сякаш една върху друга, тераси. Десетки? Стотици? – Невъзможна задача. От тях се носят опияняващи ухания – лимони, жасмин, бугенвилии, обички, орлови нокти... Промъкват се абсурдно между полъха на морски бриз и виещи се лозници...
Бая Домиция, Равело, Казерта, Пестум, Позитано, остров Капри,... дори не онзи Неапол, за който пътеводителите разказват като клише... Доверете се на Емилия Владимирова, която ви предлага един мини-наръчник за малко познати неща в Италия, които заслужава да откриете за себе си.
Още от категорията

Е.Захариева: България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за Евросъюза - 16 на сто. Захариева участва в първата по рода си среща на жените външни министри в Монреал, Канада. Тя посочи още, че..

публикувано на 23.09.18 в 08:23

Няма сигнали за пострадали българи от торнадото в Отава

Посолството нa България в Отава не е получавало сигнали за пострадали българи след опустошителното торнадо в канадската столица, съобщават от Министерството на външните работи. Стотици хиляди хора останаха без електричество в района, след като на два пъти премина торнадо, разрушило домове и отнесло покриви на къщи, предаде Ройтерс. Регионът..

публикувано на 23.09.18 в 08:19

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10
Снимки: Емил Енчев

Патриарх Неофит ще посети Широка лъка за годишнената на Екзарх Стефан

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети родопското село Широка лъка, където тържествено ще бъде отбелязана 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан. Патриархът ще бъде придружен от Светия Синод на БПЦ -БП. Честването в храма „Успение Богородично“ се организира от Пловдивската митрополия...

публикувано на 23.09.18 в 04:55
На 23 септември 2018 г. (неделя), по случай 110- годишнината от обявяването на независимостта на България, община Велико Търново, Регионален исторически музей и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД организират историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I  в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ – ретро влак с парен локомотив.

Ретро влак с парен локомотив ще пропътува днес разстоянието от Горна Оряховица до Трявна по повод 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България

Ретро влак с парен локомотив и личния вагон-салон на цар Борис Трети ще пропътува днес разстоянието от Горна Оряховица до Трявна по повод 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. На гара Трапезица ще бъдат пресъздадени събитията, случили се във Велико Търново на 22 септември 1908 година.  Композицията ще бъде теглена от..

публикувано на 23.09.18 в 04:45

Китай успешно изведе в орбита 37-ми и 38-ми спътник от навигационната система "Бейдоу"

Китай успешно изведе в орбита 37-ми и 38-ми спътник от навигационната система "Бейдоу", предаде ТАСС, като се позова на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника. Понастоящем глобалната система "Бейдоу-3", формирана редом с националната "Бейдоу-1" и регионалната "Бейдоу-2", включва 14 космически апарата. От 2000 г. Китай разработва..

публикувано на 23.09.18 в 01:50

Японски космически роботи кацнаха на астероид

Двата роувъра, които японският космически апарат "Хаябуса-2" прати на астероида Рюгу, са стъпили на повърхността успешно, съобщи японската космическа агенция ДЖАКСА. Роувърите са предали първи снимки и данни и са започнали да се движат по повърхността. В съобщението в Туитър агенцията е публикувана и една от направените снимки.

публикувано на 23.09.18 в 01:40