Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По Алеята на безвремието, която води до Терасата на вечността

БНР Новини
Курортът Позитано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Къде се намират тези чудни места? – В градините, приемани за „вечен образец за красота и грация”. Имат си име – "Градините на Чимброне", при едноименната "Вила Чимброне", самата тя определяна от познавачите за най-божествената гледна точка на Италия. Туристът, стигнал дотам, има шанса да преживее най-невероятната панорама към цялото Амалфийско крайбрежие.
Амалфи е само част от изумителните емоции, които ще ви връхлетят, ще завладеят ума и сърцето. Завинаги. Ивицата суша „виси” нереално над също толкова нереално сините води на Тиренско море. Старинни катедрали, достолепни дворци, паркове с библейско спокойствие и зеленина, като недокоснати от човешки ръка. И все пак – подредени с вещина, обаяние и финес. Крайбрежието на Амалфи е включено в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.
Като перли на капризна красавица, древни градчета протягат снага по изопнатите хълмове и между скалните зъбери. Броите на ум до колко могат да достигнат по вертикала отрупаните с цветя, сякаш една върху друга, тераси. Десетки? Стотици? – Невъзможна задача. От тях се носят опияняващи ухания – лимони, жасмин, бугенвилии, обички, орлови нокти... Промъкват се абсурдно между полъха на морски бриз и виещи се лозници...
Бая Домиция, Равело, Казерта, Пестум, Позитано, остров Капри,... дори не онзи Неапол, за който пътеводителите разказват като клише... Доверете се на Емилия Владимирова, която ви предлага един мини-наръчник за малко познати неща в Италия, които заслужава да откриете за себе си.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!