Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Дачков: Премиерът ще трябва да отговаря на въпросите на "Протестна мрежа" за Пеевски

Явор Дачков
Снимка: БГНЕС

Собственикът на Glasove.com Явор Дачков коментира, че главният прокурор Сотир Цацаров не иска да обясни на българските граждани защо Цветан Василев все още не е обвинен официално.

Мисля, че господин Цацаров е доста интелигентен човек и даде заявка, в началото, за нещо сериозно... След това, лека-полека, всичко си тръгна по старому. Вчерашното му изказване е по-скоро на притеснен и уплашен човек. Когато човек иронизира, чисто психологически, го прави или когато е много силен, или когато е слаб и прикрива слабостта си. В случая мисля, че господин Цацаров прикрива слабостта си, защото няма какво да обясни. Той използва иронията, защото не иска да обясни на българските граждани защо не иска да изслуша Цветан Василев, защо Цветан Василев не е обвинен официално. Всички смятат, че той е подсъдим. Откъде накъде няма да проверява твърденията на един висш банкер,  при когото са ходили всички от политическия елит, който твърди, че депутат от определена политическа  сила, която е представена в парламента, го изнудвал. На мене това не ми се вижда безобидно. Освен това в интервюто на Цветан Василев има доста други неща, които звучат скандално!

Явор Дачков подчерта, че е еднакво отдалечен от двете спорещи страни в казуса "КТБ".

Зад Цветан Василев няма никой, няма политическа подкрепа. Зад Делян Пеевски стои най-силният човек в държавата - Доган... Василев казва нещо интересно - истинските олигарси са политиците в България. Имат финансов ресурс, който е скрит, ние не го знаем...Той е бил крепен и от ДПС, и от ГЕРБ, и от управляващите, които са били БСП или други, но в един момент, когато става дума за пари, ...миналия април, когато са му поискали безвъзмездно активи, всички се обединяват. Ние видяхме какво се случи след това. Именно прокуратурата започна цялата работа, повдигайки обвинение, и то по анонимни доноси, че Цветан Василев искал да убие Делян Пеевски. Това обвинение не отиде никъде и нямаше нито един сериозен аргумент то да се случи. Освен това е много интересен този подход към Цветан Василев: "Какво ще го слушате, той е престъпник!", а срещу него няма повдигнато обвинение! Българската държава нарочно държи Василев в изолация, за да не може да говори...

Явор Дачков и репортерката Силвия Великова, която присъства на признанието на премиера Борисов, че се е срещал с Цветан Василев, припомниха, че Цветан Василев юридически няма право да напусне Сърбия, защото когато искането за екстрадиция е през Интерпол, съответната страна няма право да го пусне.

Цветан Василев ми звучеше доста искрен... Нищо не пречи в една конферентна връзка парламентарната комисия на Десислава Атанасова да го изслуша. Нека да чуем и неговата гледна точка. Ще се обърна към всички, и най-вече към ДПС - абсолютно е невъзможно да я карат така с Делян Пеевски! Тази фигура трябва да бъде извадена от политиката, да бъде разследван или каквото щат да правят с него... Мисля, че вече ще го хвърлят в жертва, защото стана достатъчно голяма мишена. Командва ...който си щете, това е един, извинявайте, ужасно примитивен човек! Не е демократично един човек, какъвто и да е той, да управлява цялата държава!... Не може финансовият министър, който е сега и е негово протеже, да предлага миналата година финансова ваканция! Повече с този Пеевски начело, с този рекет на ДПС... трябва да се сложи край! Премиерът ще трябва да започне да отговаря за Пеевски!... При цялата антируска реторика защо двама финансови министри отидоха в Русия на работа, това също са много интересни въпроси.

Цялото интервю и коментарите можете да чуете в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна