Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд: Жертвите на катастрофата на "Джърмануингс" ще бъдат разпознати до края на седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички загинали при катастрофата на самолета на "Джърмануингс" във френските Алпи ще бъдат разпознати до края на седмицата. Това заяви президентът на Франция Франсоа Оланд след съвместно заседание на френското и германското правителство в Берлин. В такива моменти, нашите два народа са едно цяло, увери Оланд по повод трагедията. От своя страна, германският канцлер Ангела Меркел благодари на Франция за оказаната помощ. 

Такива съвместни заседания на двата кабинета се провеждат ежегодно от 1963 година.

Германският канцлер Ангела Меркел прие днес френския президент Франсоа Оланд и министрите на френския кабинет в Берлин, изразявайки дълбока благодарност за бързите реакции и сътрудничеството на френските власти в разследваенто на катастрофата съссамолета на „Джърмануингс”.

Двете правителства обсъдиха общи въпроси, засягащи икономиката, сигурността и образованието.

В първите три месеца на тази година двете дъжави се сближиха още повече заради трагични събития. "Шарли Ебдо" в Париж и катастрофата на самолета на "Джърманунигс" във френските Алпи показаха, че можем да разичатем един на други в трудни сиутации, заяви Меркел след консултациите.

Двете правителства са подписали много споразумения. Някои от тях регулират живота на пенсионери от едната държава в другата, а други улесняват следването на френски или германски студенти в съседната страна.

Германия и Франция напредват също така с плана си за общи европейски дронове, които да участват в сигурността на ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна