Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ предлага създаването на Съвет по съдебна реформа към парламента

Национални институции
Снимка: БНР

Към парламента да бъде създаден Съвет по съдебна реформа, предлагат от партия АБВ. Нейни законодателни предложения за съдебната власт бяха подложени на дискусия в Народното събрание. 

За създаването на Съвет по съдебна реформа се обявиха от Висшия съдебен съвет, Върховния административен съд, главния прокурор и присъстващите политически сили. От ДПС обаче изразиха притеснение, че предложението за разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии би капсулирало системата. Главният прокурор Сотир Цацаров пък припомни на депутатите, че работата им е да дадат предложение не за структурата, а за промени в законите, за да може да работи съдебната власт нормално.

Оставете НПК на тази фаза, която ви позволява 1700 човека в момента да се издирват. Създайте петкамарен Висш съдебен съвет. Какво ще промените, посочи Сотир Цацаров.

Правосъдният министър Христов Иванов също каза, че темата за бюджета трябва да е и тема на бъдещия Съвет за съдебна реформа към Народното събрание.

Бюджетът би могъл да бъде инструмент за търсене на по-голяма ефективност от работата на съдебната власт, подчерта Иванов.

Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ изрази опасение, че именно рамката на съвет към парламента трябва да обедини трите власти. Между тези власти трябва да има непрекъсната координация и взаимно зачитане, коментира Кирилов.

Участници от Висшия съдебен съвет отбелязаха, че реформата в съдебната система трябва да гарантира какви кадри ще влизат в нея.

Участниците в дискусията се обединиха около становището, че предложените от АБВ законопроекти са добра основа за дебати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени